Artikel från Statsrådsberedningen

Statsministern höll pressträff med anledning av slutredovisningen av utredningen av mordet på Olof Palme

Publicerad

Onsdag den 10 juni höll statsminister Stefan Löfven en pressträff med anledning av att åklagaren beslutat att lägga ner utredningen av mordet på Olof Palme.
– Att Sveriges statsminister mördades var och är ett nationellt trauma. Det är min innerliga förhoppning att såret nu ska få läka, sa han.

Statsministern förklarade att han muntligt tagit del av chefsåklagare Krister Petersons slutredovisning av utredningen av mordet på Olof Palme och förstått att man nu kommit så långt man kan i arbetet. Eftersom den utpekade gärningsmannen är avliden, har åklagaren beslutat att lägga ner förundersökningen.

– Det bästa sättet att sätta punkt för den här frågan hade givetvis varit genom en fällande dom. Det är utan tvekan så att det har begåtts fel under de decennierna som utredningsarbetet har pågått och det har också tidigare regeringar tagit ansvar för, främst genom tillsättandet av granskningskommissionen, sa statsministern.

Vidare konstaterade statsministern att mordet och polisutredningen har kommit att överskugga det faktum att Olof Palme var en passionerad politiker som både tog Sverige ut i världen men också världen till Sverige.

– Mycket av det vi talar om som framtidens stora utmaningar – jämställdhet, jämlikhet, främlingsfientlighet, klimat – det talade Olof Palme om för 40, 50 år sedan. 34 år efter mordet så är ändå arvet efter Olof Palme högst levande, sa statsminister Stefan Löfven.