Artikel från Näringsdepartementet

Landsbygdsministern i samtal med ministerkollega från Nya Zeeland

Publicerad

Landsbygdsminister Jennie Nilsson samtalade i veckan med sin motsvarighet från Nya Zeeland, Damien O’Connor.

Porträttfoto på landsbygdsministern
Landsbygdsminister Jennie Nilsson. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Trots det långa geografiska avståndet mellan länderna står det klart sedan tidigare att många gemensamma värden delas. Det gäller inte minst synen på vikten av en öppen handel, klimat och andra hållbarhetsfrågor.

I samtalet lyftes effekterna av pågående covid-19-pandemi på bland annat jordbruks- och livsmedelssektorn där handelns roll förstärkts och pågående frihandelsförhandlingar mellan EU och Nya Zeeland där möjlighet finns att arbeta för gemensamma standarder. Även jordbrukssektorns roll för klimatet och ökad djurvälfärd lyftes under diskussionen. Ministrarna såg gärna ett fortsatt utbyte för att lära av varandras bästa erfarenheter för jordbrukssektorns fortsatta utveckling.