Innehållet publicerades under perioden 21 januari 2019 och 8 juli 2021

Artikel från Utrikesdepartementet

Belarus på utrikesministermöte

Publicerad

Situationen i Belarus, Libyen och det kommande toppmötet mellan EU och Afrikanska unionen var frågor som utrikesminister Ann Linde tog upp med sina kollegor när EU:s utrikesråd möttes i Bryssel.

Utrikesminister Ann Linde intervjuas framför rådsbyggnaden Justus Lipsius i Bryssel
Utrikesminister Ann Linde företrädde Sverige när EU-ländernas utrikesministrar möttes i Bryssel 21 september. Utvecklingen i Belarus och Libyen och EU:s relationer med Afrikanska unionen var mötets huvudfrågor. Foto: Sveriges EU-representation

Belarus

Den senaste utvecklingen i Belarus var en av huvudpunkterna på mötet. Utrikesministrarna diskuterade det pågående arbetet med sanktioner och hur EU i övrigt ska reagera på utvecklingen i Belarus.

- Alla vill ha sanktioner, det är det stor enighet om. Tyvärr, och det beklagar jag, lyckades vi inte fatta något beslut idag. Det beror på att man har kopplat sanktionerna mot Belarus till sanktioner på andra håll och därför kunde vi inte lösa ut frågan idag, sa utrikesminister Ann Linde efter mötet.

Libyen och Relationen mellan EU och Afrikanska unionen

Utrikesministrarna diskuterade också utvecklingen i Libyen efter att eldupphör deklarerades 21 augusti. EU:s höga representant informerade även om sitt besök i landet i början av september.
Inför kommande toppmötet mellan EU och Afrikanska unionen, behandlade utrikesministrarna EU:s relation till den Afrikanska unionen.

Diskussionen fokuserade på prioriteringar inom det förnyade partnerskapet mellan EU och Afrikanska unionen och hanteringen och återhämtningen från coronapandemin.

 

Producerat av EU-representationen

Tyska ordförandeskapet andra halvåret 2020

Mer om mötet i EU:s utrikesråd 21 september

Mer om arbetet i EU:s råd för utrikesfrågor, FAC

Fakta: Ministerrådet

  • Stiftar EU:s lagar tillsammans med Europaparlamentet.
  • Består av ministrar från medlemsländernas regeringar.
  • Vilka ministrar som träffas beror på vilka frågor som ska förhandlas.
  • Håller oftast möten i Bryssel, ibland i Luxemburg.
  • Ministern stämmer inför mötena av frågorna med riksdagen.

Ministerrådet

Ministerrådet stiftar EU:s lagar tillsammans med Europaparlamentet. Det består av ministrar från medlemsländernas regeringar. Vilka ministrar som träffas beror på vilka frågor som ska förhandlas.

Så fungerar EU

Läs mer om EU:s institutioner, lagstiftningskedjan och Sveriges roll. Nedan finns även en länk till riksdagens webbplats med EU-information.

Sverige i EU

På sidan Sverige i EU här på regeringens webbplats hittar du bland annat artiklar från toppmöten i Europeiska rådet och möten i ministerrådet. Du kan också läsa mer om regeringens övergripande prioriteringar för EU-arbetet och om gemensamma strategier. Här finns också länkar till mer information om EU:s institutioner och en kalender över kommande EU-möten.