Fler behöriga lärare och bättre kompetensutveckling
Publicerad
Alla elever ska möta kompetenta och kunniga lärare, oavsett var i landet de bor. Därför är en avgörande faktor för att fortsätta höja kunskapsresultaten i skolan att det finns behöriga och skickliga lärare i hela landet. Med detta syfte genomförs en rad satsningar för fler lärare och bättre kompetensutveckling för lärare.
Vägar till läraryrket
Den kompletterande pedagogiska utbildningen byggs ut
Det finns många personer som vill vidareutbilda sig till lärare och deras kompetens behöver tas till vara. Sverige har fortsatt en stor brist på ämneslärare och kompletterande pedagogisk utbildning (KPU) fyller en viktig funktion för personer med ämneskunskaper som vill bli ämneslärare. För att ge fler möjlighet att omskola sig och bli behöriga lärare föreslår regeringen en utbyggnad som uppgår till 47 miljoner kronor under 2021 och till 70 miljoner kronor 2022-2023. Regeringen förlänger även satsningen på validering inom KPU med 13,5 miljoner kronor under 2021 för att bedriva ett mer aktivt arbete med validering av sökandes tidigare utbildnings- och arbetslivserfarenhet.
Den särskilda satsningen på en kompletterande pedagogisk utbildning (KPU) för personer med examen på forskarnivå har haft ett högt söktryck och på så sätt lyckats locka fler forskarutbildade att bli lärare i till exempel matematik, naturvetenskap och teknik. För att ytterligare öka antalet forskarutbildade lärare i skolan föreslår regeringen nu att satsningen ska förlängas och för 2021 öka med 7 miljoner kronor, och med 23 miljoner kronor 2022-2026.
Förstärkt satsning på vidareutbildning av obehöriga lärare och förskollärare
Genom vidareutbildning av lärare och förskollärare (VAL) kan obehöriga lärare och förskollärare som arbetar i skolan eller förskolan läsa in en behörighetsgivande lärar- eller förskollärarutbildning. Regeringen har beslutat om en förordningsändring som skapar bättre möjligheter för fler att bli antagna till utbildningen. Därför ökar regeringen satsningen och föreslår att 22 miljoner kronor tillförs under 2021–2024.
Fler yrkeslärare
Fler platser på yrkeslärarutbildningen
Det råder stor brist på yrkeslärare. Yrkeslärarutbildningen byggs därför ut permanent med cirka 17 miljoner kronor 2021 för att ta tillvara personer med relevanta yrkeskunskaper som kockar, frisörer, elektriker och målare som i spåren av covid-19-pandemin vill omskola sig för att få nya möjligheter på arbetsmarknaden.
Fortsatta insatser för att öka yrkesutbildningens attraktivitet
För att bidra till WorldSkills Swedens arbete med att höja yrkesutbildningens kvalitet och attraktivitet och att stimulera fler att vilja bli yrkeslärare föreslår regeringen att 15 miljoner kronor avsätts årligen under 2021 och 2022 för att delfinansiera verksamheten.
WorldSkills Sweden är ett samarbete mellan Svenskt Näringsliv, LO och staten. Utöver dessa parter medverkar branschorganisationer, yrkesnämnder, skolor och företag. Organisationen genomför olika insatser för att stärka yrkesutbildningens kvalitet och attraktionskraft och för att locka fler yrkesverksamma att bli yrkeslärare. WorldSkills Sweden genomför bland annat kampanjer och informationsinsatser med stöd av olika branschorganisationer och organiserar Yrkes-SM och svenskt deltagande i internationella yrkestävlingar.
Professionsprogram för förskollärare, lärare och rektorer
För att säkra tillgången till relevant kompetensutveckling för förskollärare, lärare och rektorer ska professionsprogram för förskollärare, lärare och rektorer inrättas. Sedan tidigare har 20 miljoner kronor avsatts 2021 och 30 miljoner kronor från och med 2022 för planering och förarbeten. Nu tillförs ytterligare 42 miljoner kronor 2021, 102 miljoner kronor 2022 samt 181 miljoner kronor från och med 2023 så att insatserna i professionsprogrammen kan genomföras.
Masterutbildning för yrkeslärare
För att ge goda förutsättningar för utbyggnaden av yrkeslärarutbildningen och stärka kvaliteten i utbildningen föreslår regeringen även en särskild satsning med 2 miljoner kronor för 2021 på utbildning på avancerad nivå (master) för yrkeslärare. Genom att satsa på en utbildning på avancerad nivå för yrkeslärare kan kvaliteten stärkas i både yrkesutbildningarna och i förlängningen också bidra till kompetensförsörjningen på yrkeslärarutbildningen, då fler yrkeslärare genom masterutbildning kan bli behöriga för forskarutbildning.