Artikel från Statsrådsberedningen

EU-toppmöte om coronasamordning

Publicerad

På torsdag 29 oktober möter statsminister Stefan Löfven sina stats- och regeringschefskollegor i ett videomöte. EU-ledarna ska diskutera hur EU-länderna bättre kan samordna sina insatser i kampen mot coronapandemin.

Statsminister Stefan Löfven håller en presskonferens efter ett EU-toppmöte i Bryssel.
Fullt fokus är på coronapandemin när Stefan Löfven och EU:s övriga stats- och regeringschefer möts via video 29 oktober. (Bilden är från ett tidigare tillfälle). Sveriges EU-representation.

Stats- och regeringschefernas diskussion kommer att handla om vad som kan göras på EU-nivå för att minska den pågående smittspridningen av covid-19 i EU-länderna. De ska till exempel utbyta erfarenheter av hur coronatest och kontaktspårning kan göras effektivt för att minska smittspridningen samt diskutera möjligheterna att samordna regler för karantän.

De kommer även att beröra arbetet med att ta fram och sedan distribuera ett vaccin och hur fördelningen ska gå till.

Detta är det första videomötet stats- och regeringscheferna har efter sommaren. Under våren hade de tre videomöten.

Producerat av EU-representationen

Mer om videomötet 29 oktober

Sveriges arbete i Europeiska rådet

Europeiska rådet beslutar om EU:s allmänna politiska riktlinjer och prioriteringar.

Sverige i EU

På sidan Sverige i EU här på regeringens webbplats hittar du bland annat artiklar från toppmöten i Europeiska rådet och möten i ministerrådet. Du kan också läsa mer om regeringens övergripande prioriteringar för EU-arbetet och om gemensamma strategier. Här finns också länkar till mer information om EU:s institutioner och en kalender över kommande EU-möten.