Innehållet publicerades under perioden 21 januari 2019 och 8 juli 2021

Statsråd på denna sida som har bytt ansvarsområde

Under perioden 3 oktober 2014 och 30 november 2021 var hon finansminster.

Statsråd på denna sida som har bytt ansvarsområde

Under perioden 3 oktober 2014 och 30 november 2021 var hon finansminster.

Artikel från Finansdepartementet

Omvänd skattskyldighet för moms införs vid omsättning av vissa varor

Publicerad

Regeringen har i dag överlämnat en proposition till riksdagen med förslag om att införa omvänd skattskyldighet vid handel med vissa varor. Det gäller mobiltelefoner, integrerade kretsanordningar, spelkonsoler, pekdatorer och bärbara datorer. Förslaget aviserades i budgetpropositionen för 2021 och bygger på en överenskommelse mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna.

Bakgrunden till förslaget är uppgifter från Skatteverket som visar att det förekommer omfattande momsbedrägerier i handeln med mobiltelefoner. Genom att införa omvänd skattskyldighet får säljaren inte tillgång till något momsbelopp som kan ingå i ett bedrägeriupplägg.

Omvänd skattskyldighet ska gälla vid nationell handel mellan beskattningsbara personer vid handel med mobiltelefoner, integrerade kretsanordningar, spelkonsoler, pekdatorer och bärbara datorer. Reglerna tillämpas bara när det totala beskattningsunderlaget för omsättning av sådana varor överstiger 100 000 kronor i fakturan. Beskattningsunderlaget anges i fakturan och är det värde på vilket moms tas ut med viss procent.

Syftet med förslaget är att förhindra omfattande momsbedrägerier som leder till stora skattebortfall. Reglerna föreslås träda i kraft den 1 april 2021.

Statsråd på denna sida som har bytt ansvarsområde

Under perioden 3 oktober 2014 och 30 november 2021 var hon finansminster.

Statsråd på denna sida som har bytt ansvarsområde

Under perioden 3 oktober 2014 och 30 november 2021 var hon finansminster.