Innehållet publicerades under perioden 21 januari 2019 och 8 juli 2021

Peter Hultqvist besökte finsk flygvapenövning i Rovaniemi

Publicerad

Den 5 oktober besökte försvarsminister Peter Hultqvist den finska flygvapenövningen Ruska 20 i Rovaniemi. Övningen är det finska flygvapnets största under året och det finsk-svenska försvarssamarbetet är en viktig del av övningen. I samband med besöket träffade Peter Hultqvist också sin finske kollega Antti Kaikkonen för ett bilateralt möte.

 • Antti Kaikkonen och Peter Hultqvist gör en "coronahälsning" med armbågarna i sammanträdesrum på den finska flygbasen i Rovaniemi.

  I samband med Ruska 20-övningen träffades försvarsministrarna Antti Kaikkonen och Peter Hultqvist också för ett bilateralt möte.

  Foto: Aleksi Kuutio/Finlands Försvarsministerium

 • Peter Hultqvist blir intervjuad av journalister under den finska övningen Ruska 20.

  Internationell media bevakade den finska försvarsövningen.

  Foto: Henrik Gustafsson/Regeringskansliet

 • Peter Hultqvist pratar med svenska och finska soldater under Ruska 20.

  Peter Hultqvist pratade med svenska och finska soldater under Ruska 20.

  Foto: Aleksi Kuutio/Finlands Försvarsministerium

Det finska flygvapnets övning genomförs mellan den 28 september och 6 oktober. Över 60 flygplan och omkring 4 800 personer deltar i övningen som genomförs på flera håll i Finland. Svenska flygvapnet deltar i övningen med bland annat JAS 39 Gripen och ett svenskt radarspanings- och ledningsflygplan.

Ruska 20 är förutom en finsk flygvapenövning också en del av utvecklingen av det finsk-svenska försvarssamarbetet. Övningar och förberedelser är av avgörande betydelse för att Sverige och Finland ska kunna samarbeta i händelse av kris och konflikt.

- Det bilaterala försvarssamarbetet mellan Sverige och Finland har en särställning inom ramen för våra länders säkerhets- och försvarspolitik. Att öva under realistiska förhållanden är något som fördjupar vårt samarbete och bidar till utvecklingen av både svensk och finsk försvarsförmåga, säger Peter Hultqvist.

Under besöket i Rovaniemi fick försvarsminister Peter Hultqvist en presentation av övningen och genomförde ett bilateralt möte med sin finske kollega Antti Kaikkonen. Bland annat diskuterades säkerhetsläget i Östersjöregionen samt utvecklingen av det bilaterala försvarssamarbetet.