Innehållet publicerades under perioden 21 januari 2019 och 8 juli 2021

Statsråd på denna sida som har bytt ansvarsområde

Mellan den 21 januari 2019 och den 30 november 2021 var hon minister för högre utbildning och forskning.

Statsråd på denna sida som har bytt ansvarsområde

Mellan den 21 januari 2019 och den 30 november 2021 var hon minister för högre utbildning och forskning.

Artikel från Statsrådsberedningen

Viktigt att Sverige är attraktivt för forskare

Publicerad

Ministern för forskning och högre utbildning Matilda Ernkrans, som också är ledamot i statsministerns Nationella innovationsråd, är både stolt och glad över att Sverige som relativt liten nation är en viktig aktör i den internationella forskningen.

Matilda Ernkrans ler mot Sylvia Schwaag Serger, som står vänd med ryggen mot kameran.
Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning och ledamot i Nationella innovationsrådet, i samtal med ledamoten Sylvia Schwaag Serger under ett möte i Innovationsrådet tidigare i år. Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Häromdagen blev det klart att nobelpriset i kemi år 2020 tilldelas forskarna Emmanuelle Charpentier och Jennifer A. Doudna för upptäckten och utvecklingen av gensaxen CRISPR/Cas9. Emmanuelle Charpentier var verksam som forskare vid Umeå universitet mellan åren 2012–2015 då hon också gjorde sin upptäckt som kom att leda fram till nobelpriset. Gensaxen kan förändra arvsmassan hos växter, djur och mikroorganismer, och kan på så sätt bidra till bland annat behandling av cancer och ärftliga sjukdomar.

- Att ett nobelpris tilldelas en forskare som gjorde sitt viktiga arbete vid ett svenskt universitet visar på att vi är ett attraktivt land att vara i för framstående internationella forskare. Vi har verkligen stark och världsledande forskning vid våra universitet och högskolor, säger Matilda Ernkrans.

Vad betyder utbytet med forskare för ett land som Sverige?

- Det är viktigt. Att Sverige är ett forsknings- och innovationsland är avgörande för vår fortsatta konkurrenskraft och välfärd. Då behöver vi också se till att det finns goda förutsättningar att både bedriva forskning, men också nyttiggöra resultaten av forskningen. Forskning utförs ofta i samarbete mellan forskare och forskargrupper från flera olika länder och här är det absolut nödvändigt att vi både har framstående forskare som kommer till Sverige, men också att svenska forskare reser ut och arbetar i vetenskapliga miljöer i andra länder.

Hur ska Sverige fortsatt vara ett attraktivt land för forskare och forskning?

- Det är bland annat viktigt att skapa förutsättningar för internationellt konkurrenskraftiga och starka forsknings- och utbildningsmiljöer vid universiteten och högskolorna där forskarna kan erbjudas bra villkor för. Då blir Sverige ett attraktivt alternativ och vi får forskare som vill komma hit och bedriva världsledande forskning. Vi har dessutom ett näringsliv och en offentlig sektor som är intresserat av att samverka och nyttiggöra forskningsresultaten. Detta skapar ytterligare attraktivitet och förutsättningar för hela samhället att dra nytta av resultaten.

Statsråd på denna sida som har bytt ansvarsområde

Mellan den 21 januari 2019 och den 30 november 2021 var hon minister för högre utbildning och forskning.

Statsråd på denna sida som har bytt ansvarsområde

Mellan den 21 januari 2019 och den 30 november 2021 var hon minister för högre utbildning och forskning.