Artikel från Utrikesdepartementet

EU:s utrikesministrar diskuterar multilateralism

Publicerad

När utrikesminister Ann Linde träffar sina utrikesministerkollegor på ett videomöte 19 november är huvudtemat för diskussionerna multilateralism, det vill säga regelbaserat internationellt samarbete med FN i centrum. Utrikesministrarna kommer även ha ett möte med Palestinas utrikesminister.

Pressbild på Sveriges utrikesminister Ann Linde.
Sveriges utrikesminister Ann Linde företräder Sverige på videomötet. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Aktuella frågor

Som vanligt inleder EU:s höga representant Josep Borrell med att kommentera ett antal aktuella frågor. Denna gång väntas den höga representanten bland annat kommentera valet i USA och situationen i Afghanistan, Belarus, Nagorno-Karabach samt Etiopien.

Multilateralism

På mötet ska utrikesministrarna diskutera hur EU kan stärka och konkretisera stödet till FN och det regelbaserade multilaterala systemet.

Regeringen arbetar för att EU aktivt ska stötta det regelbaserade multilaterala samarbetet med FN i centrum. Regeringen kommer att arbeta för att EU ska ta en ledande roll i att genomföra deklarationen om att stärka FN:s förmåga att ta sig an framtida utmaningar som antogs i samband med FN:s 75-årsjubileum.

Det bästa sättet att främja multilaterala lösningar är att visa på konkreta resultat. Regeringen vill att EU stärker samarbetet med FN, inte minst i fält. EU har även en viktig roll som ansvarsfull finansiär till det multilaterala systemet.

Samtal med Palestinas utrikesminister

I anslutning till videokonferensen kommer utrikesministrarna även att ha ett samtal med deras palestinske kollega Riyad al-Maliki om den senaste politiska utvecklingen i Palestina, inklusive palestinska val, samt fredsprocessen i Mellanöstern.

Utrikesminister Ann Linde representerar Sverige på videomötet.

Producerat av EU-representationen

Mer om videomötet i utrikesrådet 19 november

Tyska ordförandeskapet andra halvåret 2020

Mer om arbetet i EU:s råd för utrikesfrågor, FAC

Ministerrådet

Ministerrådet stiftar EU:s lagar tillsammans med Europaparlamentet. Det består av ministrar från medlemsländernas regeringar. Vilka ministrar som träffas beror på vilka frågor som ska förhandlas.

Sverige i EU

På sidan Sverige i EU här på regeringens webbplats hittar du bland annat artiklar från toppmöten i Europeiska rådet och möten i ministerrådet. Du kan också läsa mer om regeringens övergripande prioriteringar för EU-arbetet och om gemensamma strategier. Här finns också länkar till mer information om EU:s institutioner och en kalender över kommande EU-möten.