Innehållet publicerades under perioden

-
Artikel från Socialdepartementet

Maja Fjaestad på jakt efter smarta idéer om framtidens e-hälsa

Publicerad

SveaPriset är ett pris för smarta e-hälsoidéer som gör vård och omsorg bättre. Statssekreterare Maja Fjaestad är ordförande i juryn och hon spanar just nu efter nästa års pristagare.

Målsättningen är att Sverige år 2025 ska vara bäst i världen på att använda digitaliseringens och e-hälsans möjligheter, dels för att människor ska kunna uppnå en god och jämlik hälsa och välfärd, dels för att människor ska kunna utveckla och stärka sina egna resurser för ökad självständighet och delaktighet i samhällslivet. Regeringen arbetar på flera olika sätt för att förverkliga visionen och står också bakom SveaPriset tillsammans med flera andra organisationer.

Bidrar till bättre vård

Priset går till smarta idéer inom e-hälsa som bidrar till effektivitet och kvalitet inom hälso- och sjukvården, tandvården, omsorgen och socialtjänsten. SveaPriset belönar innovationer som behöver hjälp att utvecklas ytterligare eller innovationer som behöver finansiering för att sprida resultat och erfarenheter. Förutom att bidra till effektivare resursanvändning och ökad kvalitet belönas pristagaren med 150 000 kronor.

Den 11 november 2020 arrangerade Kvalitetsmässan en digital konferens med vinnarna av 2019 års Sveapris. Förra årets vinnare presenterade sina projekt och berättade vad som hänt under året. Statssekreterare Maja Fjaestad medverkade i det digitala programmet och berättade mer om vart Sverige är på väg, vilka utmaningar som finns, hur coronapandemin påverkar vårt användande av digitala vårdtjänster och vad hon kommer att titta särskilt efter i nästa års pristagare.

Regeringskansliet och SKL:s gemensamma vision för e-hälsa.

Om Sveapriset

Sveapriset arrangeras av Kvalitetsmässan i samarbete med Socialdepartementet, Sveriges Kommuner och Regioner (SKR), Vinnova, Vision, Vårdförbundet, Socialstyrelsen, Swedish Medtech, Sveriges läkarförbund och Föreningen Sveriges Socialchefer (FSS).