Artikel från Utrikesdepartementet

EU-USA på utrikesministermöte

Publicerad

EU:s relationer med USA efter valet var huvudtemat för diskussionerna mellan utrikesministrarna när de träffades i Bryssel 7 december.

Sveriges utrikesminister Ann Linde intervjuas av journalister utomhus i Bryssel.
Utrikesminister Ann Linde representerade Sverige på mötet i Bryssel. Foto: Sveriges EU-representation

Transatlantiska relationer: EU–USA

Utrikesministrarna diskuterade ett gemensamt förhållningssätt mot den tillträdande amerikanska administrationen för att relationen ska utvecklas och bli starkare.

– Alla tror att vi kommer att ha ett närmare samarbete med den nya administrationen. Det gäller till exempel att stärka det multilaterala samarbetet som USA dragit sig ur, att stärka klimat och miljösamarbetet, att återupprätta det kärntekniska samarbetet men även samarbete för att stärka rättigheterna kopplade till sexuell och reproduktiv hälsa, sade utrikesminister Ann Linde efter mötet.

Ett självständigare EU – strategisk autonomi

Utrikesministrarna diskuterade även hur EU:s utrikespolitik påverkas om EU ökar sin självständighet i en föränderlig omvärld, så kallad strategisk autonomi. Den geopolitiska utvecklingen och coronapandemin utgör bakgrund till diskussionen.

Utrikesminister Ann Linde representerade Sverige på mötet i Bryssel.

Producerat av EU-representationen

Mer om mötet i utrikesrådet 7 december

Tyska ordförandeskapet andra halvåret 2020

Mer om arbetet i EU:s råd för utrikesfrågor, FAC

Ministerrådet

Ministerrådet stiftar EU:s lagar tillsammans med Europaparlamentet. Det består av ministrar från medlemsländernas regeringar. Vilka ministrar som träffas beror på vilka frågor som ska förhandlas.

Sverige i EU

På sidan Sverige i EU här på regeringens webbplats hittar du bland annat artiklar från toppmöten i Europeiska rådet och möten i ministerrådet. Du kan också läsa mer om regeringens övergripande prioriteringar för EU-arbetet och om gemensamma strategier. Här finns också länkar till mer information om EU:s institutioner och en kalender över kommande EU-möten.