Artikel från Socialdepartementet

1,8 miljoner ytterligare doser vaccin till Sverige

Publicerad

Den 6 januari godkände Europeiska Läkemedelsmyndigheten och EU-kommissionen företaget Modernas vaccin. Leveranser till Sverige väntas börja under nästa vecka. I en första omgång rör det sig om cirka 10 000 doser. Preliminärt väntas sammanlagt 182 000 doser av Modernas vaccin under januari och februari.

Regeringen har även säkrat ytterligare 1,8 miljoner doser vaccin genom att använda en så kallad option i EU-avtalet med företaget Moderna.

Totalt får nu Sverige alltså cirka 3,6 miljoner doser av Modernas vaccin, vilket är dubbel så mycket som de 1,8 miljoner doser Sverige säkrade genom beslut i december. Antalet doser baseras på vår befolkningsandel i EU.

Totalt har Sverige hittills tecknat avtal om så många doser av olika vaccin att det räcker till hela befolkningen, under förutsättning att de aktuella vaccinen blir godkända för användning.

Sverige har tidigare gått med i EU-gemensamma avtal om vaccin från AstraZeneca, Janssen Pharmaceutica NV (Johnson & Johnson), Pfizer/BioNTech och CureVac. Förhandlingar på EU-nivå pågår samtidigt med andra intressanta vaccinutvecklare.