Innehållet publicerades under perioden 21 januari 2019 och 8 juli 2021

Artikel från Utrikesdepartementet

Klimatdiplomati på utrikesministermöte

Publicerad

Energi- och klimatdiplomati är en av punkterna på dagordningen som utrikesminister Ann Linde ska diskutera med sina utrikesministerkollegor från EU-länderna när de ses i Bryssel 25 januari. Utrikesministrarna kommer även ha ett möte med Japans utrikesminister och diskutera framtida samarbete med Storbritannien om utrikespolitiken.

Utrikesminister Ann Linde intervjuas av journalister utanför Europabyggnaden i Bryssel.
Utrikesminister Ann Linde representerar Sverige på mötet i Bryssel. Foto: Sveriges EU-representation

Aktuella frågor

Som vanligt inleder EU:s höga representant Josep Borrell med att kommentera ett antal aktuella frågor. Denna gång väntas den höga representanten bland annat kommentera internationell solidaritet i frågan om vaccintillgång, den fängslade ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj, transatlantiska relationer och situationen i Iran, Turkiet, Egypten, Bosnien-Hercegovina, Hongkong, Afrikas horn samt Venezuela.

Klimat- och energidiplomati

Utrikesministrarna kommer att diskutera hur EU ska arbeta med andra länder för att säkra ambitiösa klimatåtaganden inför FN:s klimatkonferens COP26 i Glasgow i november 2021 och vilka förändringar i omvärlden som den gröna omställningen kan leda till. Sannolikt kommer utrikesministrarna anta slutsatser om klimat- och energidiplomati.

Regeringen tycker att klimat- och miljöperspektivet bör vara med i de utrikespolitiska frågorna. Särskilt viktigt är sambandet mellan klimat och säkerhet.

Ambitiösa klimatåtaganden inför klimatkonferensen i Glasgow senare i år är ett viktigt bidrag till EU:s arbete med hållbar utveckling och till stöd för Parisavtalet och Agenda 2030. Med en aktiv klimatdiplomati kan regeringen förmå fler länder att göra mer. EU har goda förutsättningar att leda det globala klimatarbetet, föregå med goda exempel och påskynda den globala gröna omställningen.

Informell lunch om säkerhetssamarbete

Under en informell lunch ska ministrarna diskutera framtida samarbete med Storbritannien inom utrikes- och säkerhetspolitik

Videomöte med Japans utrikesminister

Under mötet kommer ministrarna även ha ett videosamtal med Japans utrikesminister Toshimitsu Motegi.

Utrikesminister Ann Linde representerar Sverige på mötet.

Producerat av EU-representationen

Mer om mötet i utrikesrådet 25 januari

Portugisiska ordförandeskapet

Mer om arbetet i EU:s råd för utrikesfrågor, FAC

Ministerrådet

Ministerrådet stiftar EU:s lagar tillsammans med Europaparlamentet. Det består av ministrar från medlemsländernas regeringar. Vilka ministrar som träffas beror på vilka frågor som ska förhandlas.

Sverige i EU

På sidan Sverige i EU här på regeringens webbplats hittar du bland annat artiklar från toppmöten i Europeiska rådet och möten i ministerrådet. Du kan också läsa mer om regeringens övergripande prioriteringar för EU-arbetet och om gemensamma strategier. Här finns också länkar till mer information om EU:s institutioner och en kalender över kommande EU-möten.