Innehållet publicerades under perioden 21 januari 2019 och 8 juli 2021

Statsråd på denna sida som har entledigats

Mellan den 3 oktober 2014 och den 30 november 2021 var han statsminister.

Statsråd på denna sida som har entledigats

Mellan den 3 oktober 2014 och den 30 november 2021 var han statsminister.

Artikel från Statsrådsberedningen

Corona- och vaccinsamordning på videotoppmöte

Publicerad

Statsminister Stefan Löfven träffar sina stats- och regeringschefskollegor på ett tvådagars videotoppmöte 25–26 februari. EU-ledarna ska diskutera corona- och vaccinsamordning på torsdagen. På fredagen kommer de ta upp utrikes- och säkerhetspolitik och relationerna med EU:s södra grannskap.

Statsminister Stefan Löfven sitter och pratar framför en skärm under ett videomöte.
Statsminister Stefan Löfven representerar Sverige på videomötet. Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Corona- och vaccinsamordning

EU-ledarna kommer att ha en övergripande diskussion om coronaläget i medlemsländerna. De kommer även ta upp det pågående arbetet med att vaccinera liksom olika testmetoder och arbetet med att ta fram och distribuera vaccin. Reserestriktioner och vaccinsamarbete med länder utanför EU är andra frågor som stats- och regeringscheferna kan ta upp.

Säkerhet och försvar

EU-ledarna kommer även diskutera ett utökat samarbete om säkerhets- och försvarsfrågor, till exempel inom ramen för Nato och FN. Cybersäkerhet är ett annat ämne som stats- och regeringscheferna kommer att ta upp. På fredagens diskussion kommer Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg delta.

EU:s relationer med länderna i det södra grannskapet

EU:s relationer med det södra grannskapet, det vill säga Algeriet, Egypten, Israel, Jordanien, Libanon, Marocko, Palestina, Syrien och Tunisien, är också ett ämne som stats- och regeringscheferna kommer ta upp. Målet med samarbetet med är ökad stabilitet genom ekonomisk utveckling, insatser för unga, transport- och energiförbindelser, migration, och säkerhet.

Producerat av EU-representationen

Statsråd på denna sida som har entledigats

Mellan den 3 oktober 2014 och den 30 november 2021 var han statsminister.

Statsråd på denna sida som har entledigats

Mellan den 3 oktober 2014 och den 30 november 2021 var han statsminister.

Mer om videomötet 25–26 februari

Sveriges arbete i Europeiska rådet

Europeiska rådet beslutar om EU:s allmänna politiska riktlinjer och prioriteringar.

Sverige i EU

På sidan Sverige i EU här på regeringens webbplats hittar du bland annat artiklar från toppmöten i Europeiska rådet och möten i ministerrådet. Du kan också läsa mer om regeringens övergripande prioriteringar för EU-arbetet och om gemensamma strategier. Här finns också länkar till mer information om EU:s institutioner och en kalender över kommande EU-möten.