Försvarsministern inledningstalade vid Folk och Försvar-seminarium om totalförsvarsbeslutet
Publicerad
Den 18 februari inledningstalade försvarsminister Peter Hultqvist på Folk och Försvars seminarium ”Perspektiv på försvarsbeslutet”. I sitt tal gav han regeringens syn på riksdagens försvarsbeslut, vad som gjorts sedan 2014 och de åtgärder som krävs för att stärka det svenska försvaret.

I och med det nya försvarsbeslutet kommer anslaget till det militära försvaret att öka med 40 procent från 2020 till 2025; den största ambitionshöjningen av försvarsförmågan sedan 1950-talet. Under seminariet på Folk och Försvar redogjorde försvarsministern vilka åtgärder som ska vidtas för att förstärka det svenska försvarets förmåga, och vad som hunnit att genomföras sedan 2014 bland annat i form av förbättrad materiel, återaktiverande av värnplikten, beslut om återskapandet av flera regementen och förberedande arbete för nästa generations stridsflygplan.
– Allt detta innebär att vi nu förändrar djupet i svensk försvarsmakt och bygger en avsevärt högre militär förmåga. Vi har i grunden omprövat det som styrde utvecklingen av svensk försvarsmakt fram till 2014, sade Peter Hultqvist.
Försvarsministern talade också om vikten av ett fördjupat internationellt samarbete, bland annat i form av övningsverksamhet och operationsplanering med våra grannländer, med USA och med Storbritannien.
– Sveriges internationella försvarssamarbeten syftar ytterst till att skapa stabilitet, säkerhet och långsiktig fred, Vi är en del i en säkerhetspolitisk helhet där vi tillsammans med andra tar ansvar för tryggheten i vår del av Europa, sade Peter Hultqvist i sitt tal.
I Folk och Försvars arrangemang deltog även forskare från Försvarshögskolan och Totalförsvarets forskningsinstitut som gav sina perspektiv på styrkor respektive svårigheter som implementeringen av försvarsbeslutet kommer att innebära.