Artikel från Utrikesdepartementet

Utrikesministrarna diskuterade Ryssland och Hongkong

Publicerad

Situationen i Ryssland och Hongkong var av de frågor som utrikesminister Ann Linde diskuterade med sina utrikesministerkollegor från EU-länderna när de möttes i Bryssel 22 februari. Utrikesministrarna hade även ett videomöte med USA:s utrikesminister Antony Blinken.

Sveriges utrikesminister Ann Linde intervjuas utanför mötesbyggnaden i Bryssel efter mötet i utrikesrådet.
Utrikesminister Ann Linde representerade Sverige på mötet. Foto: Sveriges EU-represenation

Ryssland

– Det var väldigt bra diskussioner om Ryssland. Både om vad vi ska göra nu kortsiktigt med anledning av Navalnyj och protesterna och vi var överens om att vi ska införa nya sanktioner. För första gången använder vi den nya sanktionsregimen för mänskliga rättigheter, av vissa kallad Magnitskij-sanktioner. Det kommer bli klart inom kort, sade utrikesminister Ann Linde efter mötet.

På mötet diskuterade utrikesministrarna EU:s strategiska relation med Ryssland samt EU:s Rysslandspolitik. Ministrarna fick också en rapport från den höge representanten Josep Borrells besök i Moskva 4–5 februari i år.

Hongkong

Utrikesministrarna tog också upp utvecklingen i Hongkong och diskuterade nya åtgärder som svar på den försämrade situationen.

Videomöte med USA:s utrikesminister Antony Blinken

Under mötet hade utrikesministrarna också ett videomöte med USA:s nya utrikesminister Antony Blinken.

Utrikesminister Ann Linde representerade Sverige på mötet.

Producerat av EU-representationen

Mer om mötet i utrikesrådet 22 februari

Mer om arbetet i EU:s råd för utrikesfrågor, FAC

Sverige i EU

På sidan Sverige i EU här på regeringens webbplats hittar du bland annat artiklar från toppmöten i Europeiska rådet och möten i ministerrådet. Du kan också läsa mer om regeringens övergripande prioriteringar för EU-arbetet och om gemensamma strategier. Här finns också länkar till mer information om EU:s institutioner och en kalender över kommande EU-möten.