Artikel från Kulturdepartementet

Kulturministern i möte med belarusisk poet

Publicerad

Den 16 mars mötte kultur- och demokratiminister Amanda Lind den belarusiska poeten Dmitrij Strotsev för ett samtal om demokrati och mänskliga rättigheter i Belarus.

Sedan protesterna i Belarus inleddes efter presidentvalet den 9 augusti har poeten Dmitrij Strotsev varje dag skrivit en ny dikt, ett arbete som resulterade i en diktcykel som reflekterar över situationen i Belarus.

- I Belarus har kulturen i allra högsta grad blivit politisk med våld mot kulturskapare, frihetsberövanden, censur och fördömande av viss kultur. Jag vill tacka Dimitrij för att han tog sig tid att träffa mig. Sverige fortsätter arbetet för demokrati, för kulturen och för mänskliga rättigheter i Belarus, säger kultur- och demokratiminister Amanda Lind.

Dmitrij Strotsev var i Sverige för att gästa Uppsala Internationella Litteraturfestival med stöd av Svenska PEN och i samband med besöket fick också kultur- och demokratiminister Amanda Lind möjlighet att samtala med honom.