Sanktioner och Turkiet på utrikesministermöte
Publicerad
När utrikesminister Ann Linde träffade sina utrikesministerkollegor från EU-länderna i Bryssel 22 mars fattade de beslut om sanktioner för brott mot mänskliga rättigheter. Utrikesministrarna tog även upp samarbetet med länderna i det södra grannskapet och situationen i östra Medelhavet och EU:s relationer med Turkiet.

Sanktioner för brott mot mänskliga rättigheter
- På mötet beslutade vi om nya sanktionslistningar med anledning av EU:s globala sanktionsregim för mänskliga rättigheter, bland annat mot Kina för behandlingen av uigurerna och Tjetjenien för behandlingen av HBTQ-personer. Det togs även beslut om sanktioner mot Myanmar, sade utrikesminister Ann Linde efter mötet.
På mötet beslutade utrikesministrarna att sätta upp ett antal personer och entiteter på EU:s sanktionslista. De är alla ansvariga för brott mot de mänskliga rättigheterna i Kina, Nordkorea, Libyen, Sydsudan, Eritrea, Ryssland samt för militärkuppen i Myanmar.
Turkiet och södra grannskapet
Utrikesministrarna inledde mötet med en diskussion om Turkiet och situationen i östra Medelhavet, inför EU-toppmötet 25–26 mars.
Utrikesministrarna diskuterade även EU:s relationer med det södra grannskapet, det vill säga Algeriet, Egypten, Israel, Jordanien, Libanon, Marocko, Palestina, Syrien och Tunisien.
Möte med FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter
Utrikesministrarna hade också ett informellt videomöte med FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, Michelle Bachelet. De diskuterade bland annat samarbetet mellan EU och FN inom ramen för de för mänskliga ärligheterna.
Portugisiska ordförandeskapet
Mer om mötet i EU:s utrikesråd 22 mars
Mer om arbetet i EU:s råd för utrikesfrågor, FAC
Fakta: Ministerrådet
- Stiftar EU:s lagar tillsammans med Europaparlamentet.
- Består av ministrar från medlemsländernas regeringar.
- Vilka ministrar som träffas beror på vilka frågor som ska förhandlas.
- Håller oftast möten i Bryssel, ibland i Luxemburg.
- Ministern stämmer inför mötena av frågorna med riksdagen.
Ministerrådet
Ministerrådet stiftar EU:s lagar tillsammans med Europaparlamentet. Det består av ministrar från medlemsländernas regeringar. Vilka ministrar som träffas beror på vilka frågor som ska förhandlas.
Så fungerar EU
Läs mer om EU:s institutioner, lagstiftningskedjan och Sveriges roll. Nedan finns även en länk till riksdagens webbplats med EU-information.
Sverige i EU
På sidan Sverige i EU här på regeringens webbplats hittar du bland annat artiklar från toppmöten i Europeiska rådet och möten i ministerrådet. Du kan också läsa mer om regeringens övergripande prioriteringar för EU-arbetet och om gemensamma strategier. Här finns också länkar till mer information om EU:s institutioner och en kalender över kommande EU-möten.