Innehållet publicerades under perioden 21 januari 2019 och 8 juli 2021

Artikel från Utrikesdepartementet

Sanktioner och Turkiet på utrikesministermöte

Publicerad

När utrikesminister Ann Linde träffade sina utrikesministerkollegor från EU-länderna i Bryssel 22 mars fattade de beslut om sanktioner för brott mot mänskliga rättigheter. Utrikesministrarna tog även upp samarbetet med länderna i det södra grannskapet och situationen i östra Medelhavet och EU:s relationer med Turkiet.

utrikesminister Ann Linde i Bryssel
Utrikesminister Ann Linde deltog i EU:s utrikesråd 22 mars. På mötet fattade EU-ländernas utrikesministrar bland annat beslut om sanktioner för brott mot mänskliga rättigheter. Foto: Sveriges EU-representation

Sanktioner för brott mot mänskliga rättigheter

- På mötet beslutade vi om nya sanktionslistningar med anledning av EU:s globala sanktionsregim för mänskliga rättigheter, bland annat mot Kina för behandlingen av uigurerna och Tjetjenien för behandlingen av HBTQ-personer. Det togs även beslut om sanktioner mot Myanmar, sade utrikesminister Ann Linde efter mötet.

På mötet beslutade utrikesministrarna att sätta upp ett antal personer och entiteter på EU:s sanktionslista. De är alla ansvariga för brott mot de mänskliga rättigheterna i Kina, Nordkorea, Libyen, Sydsudan, Eritrea, Ryssland samt för militärkuppen i Myanmar.

Turkiet och södra grannskapet

Utrikesministrarna inledde mötet med en diskussion om Turkiet och situationen i östra Medelhavet, inför EU-toppmötet 25–26 mars.

Utrikesministrarna diskuterade även EU:s relationer med det södra grannskapet, det vill säga Algeriet, Egypten, Israel, Jordanien, Libanon, Marocko, Palestina, Syrien och Tunisien. 

Möte med FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter

Utrikesministrarna hade också ett informellt videomöte med FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, Michelle Bachelet. De diskuterade bland annat samarbetet mellan EU och FN inom ramen för de för mänskliga ärligheterna. 

Portugisiska ordförandeskapet

Mer om mötet i EU:s utrikesråd 22 mars

Mer om arbetet i EU:s råd för utrikesfrågor, FAC

Fakta: Ministerrådet

  • Stiftar EU:s lagar tillsammans med Europaparlamentet.
  • Består av ministrar från medlemsländernas regeringar.
  • Vilka ministrar som träffas beror på vilka frågor som ska förhandlas.
  • Håller oftast möten i Bryssel, ibland i Luxemburg.
  • Ministern stämmer inför mötena av frågorna med riksdagen.

Ministerrådet

Ministerrådet stiftar EU:s lagar tillsammans med Europaparlamentet. Det består av ministrar från medlemsländernas regeringar. Vilka ministrar som träffas beror på vilka frågor som ska förhandlas.

Så fungerar EU

Läs mer om EU:s institutioner, lagstiftningskedjan och Sveriges roll. Nedan finns även en länk till riksdagens webbplats med EU-information.

Sverige i EU

På sidan Sverige i EU här på regeringens webbplats hittar du bland annat artiklar från toppmöten i Europeiska rådet och möten i ministerrådet. Du kan också läsa mer om regeringens övergripande prioriteringar för EU-arbetet och om gemensamma strategier. Här finns också länkar till mer information om EU:s institutioner och en kalender över kommande EU-möten.