Innehållet publicerades under perioden

-

Task Force Takuba i fokus vid internationellt möte om Sahel

Publicerad

Försvarsminister Peter Hultqvist deltog tillsammans med kolleger från ett tiotal länder och representanter från FN och EU i ett digitalt möte i Koalitionen för Sahel den 10 mars. Under mötet diskuterades bland annat Task Force Takuba, en multinationell specialförbandsstyrka där Sverige deltar med 150 soldater.

Försvarsminister Peter Hultqvist i coronamask framför dator.
Försvarsminister Peter Hultqvist under videomötet med G5 Sahel-länderna. Foto: Gösta Brunnander/Regeringskansliet

– Sverige är med och gör skillnad i Mali och Sahel. Sverige är representerat i de militära och civila insatserna i Mali. Samtidigt har vi ett omfattande utvecklingssamarbete och humanitärt stöd till regionen på den civila sidan, sade Peter Hultqvist vid mötet.

Mötet leddes av Frankrikes försvarsminister Florence Parly som tillsammans med försvarsministrarna från G5 Sahel-länderna (Mali, Burkina Faso, Niger, Tchad och Mauretanien) gav de deltagande länderna en lägesuppdatering och en överblick över den säkerhetspolitiska situationen i Sahel-området. Vid mötet deltog också FN:s chef för fredsfrämjande insatser, Jean-Pierre Lacroix, samt EU:s höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik Josep Borrell.

Sverige har ett brett engagemang i regionen både gällande humanitära insatser genom bistånd och vårt deltagande i de militära insatser. Sedan 2015 deltar en svensk trupp i FN-insatsen Minusma liksom i utbildningsinsatsen EUTM Mali under EU-flagg.Sverige bidrar även med 150 soldater i Task Force Takuba, en multinationell specialförbandsstyrka som är en del av den franskledda operation Barkhane.

– Jag är stolt över att vi kan bidra med en styrka om 150 personer med avancerade förmågor som finns på plats tillsammans med europeiska länder för att gemensamt med Mali skapa förutsättningar för ökad säkerhet och utveckling, sade Peter Hultqvist.

Riksdagen beslutade i mars 2020 att ge regeringen möjlighet att skicka en svensk styrka till den franskledda insatsen Task Force Takuba i Mali. Sedan i februari 2021 har styrkan varit på plats för att understödja pågående operationer och bistå Malis säkerhetsstyrkor med rådgivning och med att bekämpa väpnade terroristgrupper. Insatsen samverkar nära med FN-operationen Minusma och EU-operationerna EUTM Mali, EUCAP Mali och EUCAP Niger, liksom med den regionala G5-Sahelstyrkan som finns i området. I Task Force Takuba finns också trupper från bland annat Frankrike, Estland, Tjeckien och Italien.