Innehållet publicerades under perioden 21 januari 2019 och 8 juli 2021

Artikel från Statsrådsberedningen

30 skolbesök hittills - Hans Dahlgrens samtal med unga runt om i Sverige fortsätter

Publicerad

Sedan förra året besöker EU-minister Hans Dahlgren skolor och högskolor runt om i Sverige för att samtala med ungdomar om EU. Frågorna till EU-ministern har varit många och de digitala besöken fortsätter under 2021.

Hans Dahlgren står leendes utomhus.
EU-minister Hans Dahlgren. Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Hur arbetar EU för ökad jämställdhet? Vilka lärdomar har EU-länderna dragit av coronapandemin? Vad innebär EU-kommissionens förslag om att skydda HBTQI-personer och kommer EU införa striktare restriktioner för flygtrafiken för att nå klimatmålen?

Frågorna har varit många och ämnena varierat under det dryga år som EU-ministern Hans Dahlgren besökt skolor och högskolor runt om i Sverige. Sedan EU-resans första besök på Magnus Åberggymnasiet i Trollhättan i januari 2020 har det blivit ytterligare cirka 30 skolbesök, varav de flesta genomförts digitalt tillsammans med Europaparlamentets kontor i Sverige. Hans Dahlgren berättar här om sina tankar och intryck från skolbesöken hittills.

Varför gör du den här EU-resan?
- En stor del av alla de beslut som fattas i regering och riksdag och ute i kommuner och regioner har sitt ursprung i EU, så det är viktigt att det finns en stor kunskap om EU i Sverige. Jag hoppas kunna bidra till att intressera ungdomar för EU-frågor, och också till att öka kunskapen om vad EU gör. Kanske kan de samtal vi har under mina besök inspirera någon eller några elever till att söka jobb i EU:s institutioner framöver. Fler svenskar behövs där så det skulle vara roligt, säger Hans Dahlgren.

Du har frågats ut av elever vid grundskolor, gymnasieskolor och högskolor, vilka är dina intryck såhär långt?
- För det första tycker jag att det är bra att få höra vilka frågor som ungdomar tycker är viktigast. Jag får många bra frågor och hör kloka resonemang och jag märker att det i alla åldrar finns ett stort engagemang för det som händer i EU. Det har tydligt märkts att många ungdomar tycker att miljön och klimatet, jämställdhet och mänskliga rättigheter är särskilt viktiga, säger Hans Dahlgren.

När Hans Dahlgren påbörjade EU-resan förra året var tanken att åka runt och på plats träffa ungdomar över hela Sverige. I och med coronapandemin fick man tänka om och gå över till enbart digitala besök. Men det har också inneburit att EU-ministern hunnit med fler besök än vad man planerade för när EU-resan började. Runt 30 skolbesök har det blivit, hittills, och ju fler skolor som hör talas om skolturnén desto fler besök bokas in.

Hur många besök till tänker du göra?
- Jag kommer att fortsätta ett bra tag till! Att öka kunskapen och känslan av delaktighet i frågor som rör EU är jätteviktigt. Jag hoppas att snart kunna göra vanliga besök igen och träffa ungdomar på plats, det ser jag fram emot, avslutar EU-minister Hans Dahlgren.

Man ser Hans Dahlgren deltar på digitalt möte med ett antal ungdomar.
EU-resan på digitalt besök hos Af Chapmangymnasiet i Karlskrona i januari 2021. Foto: Regeringskansliet

Fråga ut EU-ministern du med!

Är du elev, lärare eller förälder och är intresserad av att EU-ministern besöker din skola eller högskola, hör av dig till Regeringskansliet via [email protected]

Följ EU-resan i sociala medier

Hashtag #EUresan