Innehållet publicerades under perioden 21 januari 2019 och 8 juli 2021
Ukraina och Etiopien på utrikesministermöte
Publicerad
Situationen i Ukraina och i Etiopien är frågor som utrikesminister Ann Linde ska ta upp med sina ministerkollegor när de möts via video 19 april. EU-ländernas utrikesministrar kommer även ha ett videomöte med Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba i samband med mötet.

Aktuella frågor
Som vanligt inleder EU:s höga representant Josep Borrell med att kommentera ett antal aktuella frågor. Denna gång väntas den höga representanten bland annat ta upp situationen i Georgien, Myanmar och Mocambique, relationerna mellan EU och Indien samt post-Cotonouavtalet.
Ukraina
Utrikesministrana kommer att ha en bred diskussion om EU:s relation med och stöd till Ukraina. Bland annat kommer de att ta upp på konflikten i östra Ukraina och på Krim samt reformarbetet i landet.
Regeringen anser att det ökande antalet överträdelser av vapenvilan i östra Ukraina och rapporter om ökade trupprörelser i närheten av den ukrainska gränsen är mycket allvarliga. EU bör bekräfta sitt stöd för Ukrainas suveränitet, territoriella integritet samt politiska oberoende.
I samband till mötet ska utrikesministrarna även ha ett informellt videomöte med Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba.
Etiopien
Finlands utrikesminister Pekka Haavisto kommer att rapportera från sitt andra besök i Etiopien som han gjort på den höga representantens uppdrag. Utrikesministrarna kommer sedan diskutera utvecklingen i landet.
Regeringen anser att det är viktigt att EU engagerar sig aktivt i konflikten i Etiopien och stödjer den finländske utrikesministerns arbete med dialog om konflikten i regionen. EU bör även kräva att uppgifter om övergrepp och brott mot mänskliga rättigheter och sexuellt våld utreds. EU:s engagemang i regionen bör vara långsiktigt med fokus på de grundläggande politiska utmaningarna i landet. Regeringen anser vidare att EU ska fortsätta arbeta för att humanitära principer och mänskliga rättigheter följs i Etiopien samt att EU fortsätter dialogen om valprocessen i landet.
Portugisiska ordförandeskapet
Kommenterad dagordning för EU:s utrikesråd 19 april
Mer om mötet i EU:s utrikesråd 19 april
Mer om arbetet i EU:s råd för utrikesfrågor, FAC
Fakta: Ministerrådet
- Stiftar EU:s lagar tillsammans med Europaparlamentet.
- Består av ministrar från medlemsländernas regeringar.
- Vilka ministrar som träffas beror på vilka frågor som ska förhandlas.
- Håller oftast möten i Bryssel, ibland i Luxemburg.
- Ministern stämmer inför mötena av frågorna med riksdagen.
Mer om Sveriges arbete i EU
Så fungerar EU
Läs mer om EU:s institutioner, lagstiftningskedjan och Sveriges roll. Nedan finns även en länk till riksdagens webbplats med EU-information.
Sverige i EU
På sidan Sverige i EU här på regeringens webbplats hittar du bland annat artiklar från toppmöten i Europeiska rådet och möten i ministerrådet. Du kan också läsa mer om regeringens övergripande prioriteringar för EU-arbetet och om gemensamma strategier. Här finns också länkar till mer information om EU:s institutioner och en kalender över kommande EU-möten.