Innehållet publicerades under perioden 21 januari 2019 och 8 juli 2021

Peter Hultqvist i panelsamtal om europeisk säkerhet och försvarssamarbetet Joint Expeditionary Force

Publicerad

Den 13 maj deltog försvarsminister Peter Hultqvist i ett panelsamtal om Joint Expeditionary Force (JEF) och europeisk säkerhet. Försvarsministern lyfte fram vikten av bilateralt och multilateralt samarbete för att bygga säkerhet och stabilitet i Europa och betonade rollen som JEF spelar.

Toni Eriksson/Regeringskansliet

Det var Storbritannien som 2014 tog initiativ till JEF och i dag är – förutom Sverige – Danmark, Estland, Finland, Island, Lettland, Litauen, Nederländerna och Norge medlemmar i det brittiskledda försvarssamarbetet.

Prioriterat samarbete

– JEF är ett prioriterat samarbete för Sverige, då det är ett verktyg för samarbete med för oss likasinnade partnerländer som delar vår syn på de säkerhetsutmaningar som finns i norra Europa. Vi ser att säkerhetssituationen i närområdet och i Europa har försämrats över tid. När Moskva visar sig vara redo att använda militära medel, även om det bryter mot internationell rätt, påverkar det oss alla, sade Peter Hultqvist under det digitala panelsamtalet som arrangerades av tankesmedjan American Enterprise Institute.

I panelsamtalet deltog också Lettlands försvarsminister Artis Pabriks, Estlands försvarschef Martin Herem, Storbritanniens försvarschef Nick Carter och Mike Turner, ledamot av det amerikanska representanthusets försvarsutskott.

Kompletterar andra samarbeten

– Genom att samarbeta med andra, både bilateralt och multilateralt, bygger vi säkerhet och stabilitet i vår del av Europa. Genom att tydliggöra att ett angrepp mot Sverige medför höga kostnader för en angripare är ett starkt försvar krigsavhållande för den som skulle vilja angripa Sverige eller utöva påtryckningar med militära maktmedel, sade Peter Hultqvist och fortsatte:

– Genom JEF signalerar vi att vi tar ansvar för säkerheten i vårt närområde.

Försvarsministern framhöll att JEF är en snabbinsatsstyrka som ska kunna användas vid en kris eller konflikt i vårt närområde, och som kompletterar andra försvarssamarbeten som EU och Nato.

– JEF kan också användas som en grund för samarbete med USA eller Kanada, sade Peter Hultqvist under seminariet som livesändes den 13 maj.

Seminariet går att se i efterhand här.