Innehållet publicerades under perioden 9 juli 2021 och 30 november 2021

Österrikes försvarsminister Klaudia Tanner besökte Sverige

Publicerad

Den säkerhetspolitiska situationen i Europa samt bilaterala samarbeten inom försvarsmaterielområdet var några av de ämnen som stod på agendan när Österrikes försvarsminister Klaudia Tanner besökte Sverige den 20 september. Försvarsminister Peter Hultqvist tog emot Tanner på Karlbergs slott.

Peter Hultqvist och Klaudia Tanner  står utanför Karlbergs slott, Stockholm.
Försvarsminister Peter Hultqvist tog emot Österrikes försvarsminister Klaudia Tanner vid Karlbergs slott, Stockholm. Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Klaudia Tanner är Österrikes försvarsminister sedan 2020 och besöket i Sverige markerar det första som försvarsminister för Tanner. I samband med Tanners besök hölls bland annat ett bilateralt möte med försvarsminister Peter Hultqvist.

Sverige och Österrike har en lång tradition av samarbete inom försvarsområdet, såväl bilateralt som i bland annat EU-sammanhang. De båda ministrarna berörde under sina samtal bland annat utvecklingen av säkerhetsläget i Europa, utvecklingen av EU:s militära försvar samt det bilaterala försvarsmaterielsamarbetet länderna emellan.

–  Klaudia Tanner och jag har idag haft mycket givande diskussioner om våra bilaterala relationer på försvarsområdet. Vi har även talat om de utmaningar som den säkerhetspolitiska utvecklingen i vårt närområde innebär samt om hur vi kan utveckla försvarsmaterielsamarbetet mellan Sverige och Österrike ytterligare, sade Peter Hultqvist.