Innehållet publicerades under perioden 9 juli 2021 och 30 november 2021

Försvarsministern besöker Natodagarna i Tjeckien

Publicerad

Den 18–19 september genomförs de årliga Natodagarna och det tjeckiska flygvapnets dagar i Ostrava, Tjeckien, där Sverige för andra gången har rollen som Special Partner Nation. Försvarsminister Peter Hultqvist kommer att invigningstala samt genomföra bilaterala möten med bland andra Tjeckiens och Slovakiens försvarsministrar.

Peter Hultqvist står bakom en mikrofon och talar.
Försvarsminister Peter Hultqvist invigningstalar under Natodagarna och det tjeckiska flygvapnets dagar i Ostrava. Foto: Toni Eriksson/Regeringskansliet

Special Partner Nation (SPN) innebär att ett utvalt land ges möjlighet att utförligt presentera sin försvarsmakt och dess försvarsindustri. Sverige var SPN 2015 och är det enda land som utsetts till SPN två gånger.

– Natodagarna i Ostrava är ett viktigt format för Sverige. Jag är stolt att Sverige deltar som Special Partner Nation och bidrar med ett stort deltagande och förmågor från försvarsmyndigheter och försvarsindustri. Natodagarna ger också en möjlighet för vår försvarsindustri att visa upp sina system och sitt kunnande, säger Peter Hultqvist.

Sverige kommer att delta i flyguppvisningar med Gripen, Tunnan, Draken och Viggen samt även ha granatkastarpansarbandvagn GRKPBV90 Mjölner utställd. Förutom Försvarsdepartementet finns även representanter från Försvarsmakten och Försvarets materielverk på plats.

Mer om Natodagarna

Natodagarna är ett årligt evenemang i Ostrava och det tjeckiska flygvapnets dagar är den största flyg-, armé- och säkerhetsmässan i Europa. Syftet med dagarna är att för allmänheten visa ett brett spektrum av Tjeckiens resurser och kapacitet och dess allierade på säkerhetsområdet.

Natodagarna i Ostrava består av möten, presentationer, workshops och uppvisningar av militär- och säkerhetsutrustning som kulminerar i ett huvudevenemang som hålls på Leoš Janáček Airport Ostrava, nära Ostrava, Tjeckien.