Artikel från Statsrådsberedningen

Statsminister Andersson talade om demokrati och feministisk utrikespolitik på USA:s demokratitoppmöte

Publicerad

Att jämställdhet och demokrati är tätt sammanlänkade var det tydliga budskapet från deltagarna på mötet om jämställdhet och demokrati som statsminister Magdalena Andersson var medvärd för under USA:s demokratitoppmöte.

Mot bakgrund av den globala demokratiska tillbakagången samlade USA:s president Biden till ett virtuellt demokratitoppmöte den 9 – 10 december. Sveriges statsminister Magdalena Andersson deltog tillsammans med ledare från ett hundratal länder för att diskutera demokratiutmaningar och kraftsamla kring demokratifrämjande insatser.

Statsminister Andersson var bland annat medvärd för ett särskilt sidoevent om jämställdhet och kvinnors politiska deltagande. I sitt tal lyfte statsministern vikten av politiska och ekonomiska reformer för att nå jämställdhet och demokrati. Den feministiska utrikespolitiken och regeringens demokratisatsning lyftes fram som viktiga verktyg för arbetet för global jämställdhet och demokrati. Förutom Sverige är det nu sex länder som bedriver en feministisk utrikespolitik: Kanada, Frankrike, Luxemburg, Spanien, Mexiko och Tyskland.

– Jag är stolt över att Sverige har kunnat bidra till att etablera en feministisk utrikespolitik som en ny standard för utrikespolitik, sa Magdalena Andersson i sitt tal.

Statsminister Andersson talade också om hur kvinnorättsorganisationer och kvinnor och män i politiska partier varit drivande för jämställdhet i Sverige, i politiken och i samhället. Hon lyfte fram offentlig barnomsorg, föräldraledighet och individuell beskattning som avgörande reformer för jämställdheten och kvinnors möjlighet att delta i demokratin och ekonomin på likavillkor som män.

Statsministern delade värdskapet för mötet med USA:s särskilda handelsrepresentant, ambassadör Katherine Tai. Tai inledde med att gratulera Sverige till att ha fått sin första kvinnliga statsminister. Hon talade även personligt om sina egna erfarenheter och status för jämställdheten i USA:

– Flickor får höra att de inte kan välja olika yrken eller karriärer på grund av sitt kön. USA måste bidra till att skapa förebilder. Kamala Harris är en sådan förebild som den första kvinnliga vicepresidenten i USA, sa ambassadör Tai.

Efter dessa inledande tal följde en diskussion som fokuserade på kvinnors politiska deltagande och ledarskap, samt på arbetet för att motverka alla former av könsrelaterat våld. Vid en avslutande session talade UN Womens biträdande chef Åsa Regnér och Ellen Johnson Sirleaf, före detta president i Liberia.

– Kvinnors aktiva deltagande har inte bara grundläggande betydelse för demokrati, utan även för inkluderande ekonomisk utveckling, hälsa samt fred och säkerhet, det vill säga en hållbar global utveckling, avslutade Johnson Sirleaf.