Artikel från Statsrådsberedningen

Statsminister Magdalena Andersson i möte med Ursula von der Leyen och Charles Michel

Publicerad

Fredagen den 10 december besökte statsminister Magdalena Andersson Bryssel för att träffa Europeiska rådets ordförande Charles Michel och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. - EU-samarbetet är viktigt för Sverige och svenska intressen, sa statsministern.

  • Statsminister Magdalena Andersson och Ursula von der Leyen står bredvid varandra framför en bakgrund med EU-flaggor.

    Statsminister Magdalena Andersson och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen under mötet i Bryssel den 10 december 2021.

    European Union 2021

  • Statsminister Magdalena Andersson och Europeiska rådets ordförande Charles Michel står i Europabyggnaden och har pressträff.

    Statsminister Magdalena Andersson och Europeiska rådets ordförande Charles Michel under en pressträff efter mötet den den 10 december.

    European Union 2021

Under fredagens möten med ordförandena för Europeiska rådet respektive EU-kommissionen diskuterades bland annat den rådande coronapandemin och samarbete för gemensam säkerhet. Statsminister Magdalena Andersson tog särskilt upp den svenska regeringens prioriteringar; klimatet, brottsbekämpning och EU:s gemensamma värderingar. Även skogen och minimilöner var viktiga frågor att diskutera.

- Vi har stora gemensamma utmaningar som vi behöver lösa tillsammans. Genom EU-samarbetet skapar vi förutsättningar för fler svenska jobb, den gröna omställningen och att knäcka den organiserade brottsligheten, sa statsministern efter mötet.

Mötena med Charles Michel respektive Ursula von der Leyen skedde inför det kommande toppmötet i Europeiska rådet som äger rum den 16 december.

- Det var två bra möten där vi diskuterade aktuella frågor och svenska prioriteringar. Jag ser fram emot det fortsatta arbetet i EU där regeringen kommer driva svenska intressen såsom klimatet och att stå upp för EU:s grundläggande värderingar, avslutar statsminister Magdalena Andersson.