”Den ryska invasionen av Ukraina är oprovocerad, olaglig och oförsvarlig”

Publicerad

Statsminister Magdalena Andersson, utrikesminister Ann Linde och försvarsminister Peter Hultqvist höll i dag en pressträff med anledning av Rysslands invasion av Ukraina.
– I dag inleddes ett nytt och mörkt kapitel i Europas historia. Ryssland invaderar ett europeiskt land och hotar en demokratisk regering, vald av det ukrainska folket, sade statsministern på pressträffen.

Statsministern konstaterade att den ryska invasionen av Ukraina är oprovocerad, olaglig och oförsvarlig.

– Den hotar internationell fred och säkerhet och är ett flagrant brott mot internationell rätt och mot den europeiska säkerhetsordningen. Ansvaret för detta faller helt på den ryska politiska ledningen, sade hon.

Rysslands väpnade angrepp mot Ukraina kränker deras territoriella integritet och suveränitet och innebär stort lidande för den ukrainska befolkningen som följd. Vi står eniga i vår solidaritet med Ukraina inom EU och med våra transatlantiska partners.

– Sverige och EU fördömer invasionen i starkast möjliga ordalag. Ryssland måste omedelbart upphöra med alla militära operationer och ovillkorligen dra tillbaka alla stridskrafter från Ukraina, sade statsministern.

Statsminister Magdalena Andersson kommer att delta på ett extrainsatt toppmöte i Europeiska rådet i kväll där man kommer att besluta om ett sanktionspaket mot Ryssland. Sanktionerna ska bland annat slå mot strategiska sektorer av den ryska ekonomin.

Magdalena Andersson, Ann Linde och Peter Hultqvist på pressträffen
– Sverige OCH EU fördömer invasionen i starkast möjliga ordalag, sade statsminister Magdalena Andersson. Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Pressträffen webbsänds

Du kan följa pressträffen direkt eller se den i efterhand på regeringen.se eller på Regeringskansliets Youtubekanal.