Artikel från Justitiedepartementet

Nu är det viktigt att vi tar ett gemensamt ansvar för att hjälpa Ukrainas befolkning

Publicerad

I dag, fredag den 25 februari höll integrations- och migrations­minister Anders Ygeman en pressträff tillsam­mans med Migrations­verkets general­direktör Mikael Ribbenvik med anledning av Rysslands invasion av Ukraina.

– Vi ska ta vårt ansvar och Sverige står redo att hjälpa Ukraina på alla sätt vi kan, oavsett om det är humanitärt eller på andra sätt. Vi är också beredda att hjälpa de länder dit flyktingar främst kommer att söka sig till. Ukraina­krisen visar än en gång visar hur viktigt och bråds­kande det är att avsluta förhand­lingarna om migration- och asyl­pakten och att EU-länder gemen­samt tar ansvar, sade Anders Ygeman, integrations- och migrations­minister vid pressträffen.

Under press­träffen berättade Migrations­verkets general­direktör Mikael Ribbenvik att myndig­heten står i direkt kontakt med sina kollegor i de länder som gränsar till Ukraina som inte har sett några stora rörelser mot Sverige ännu.