Situationen i och omkring Ukraina i fokus när Peter Hultqvist deltog i Natos försvarsministermöte

Publicerad

Försvarsminister Peter Hultqvist deltog den 17 februari i Natos försvarsministermöte i Bryssel. Försvarsministern var inbjuden till en särskild session vid mötet om samarbetet mellan EU och Nato, en session där även situationen i och omkring Ukraina diskuterades.

Från vänster i bild:  Finlands försvarsminister Antti Kaikkonen, Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg och försvarsminister Peter Hultqvist står och pratar med varandra.
Försvarsminister Peter Hultqvist (höger) tillsammans med Finlands försvarsminister Antti Kaikkonen (vänster) och Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg (mitten). Foto: Nato

Försvarsministern deltog, tillsammans med Finlands försvarsminister Antti Kaikkonen och EU:s höge representant Josep Borrell, i mötets session om samarbetet mellan EU och Nato.

Huvudfokus för sessionen var på situationen i och omkring Ukraina och det försämrade säkerhetsläge som uppstått efter Rysslands militära upptrappning. Försvarsministrarna, EU:s höge representant och Natos generalsekreterare diskuterade även hur EU och Nato och dess medlemsländer kan samarbeta ytterligare för att stödja varandras ansträngningar i hanteringen av det försämrade säkerhetsläget.

– Situationen i och omkring Ukraina är allvarlig och hotet mot den europeiska säkerhetsordningen är tydligt. Tillsammans med våra partners i både Europa och Nordamerika arbetar vi för att upprätthålla och försvara den europeiska säkerhetsordningen, här spelar samarbetet mellan EU och Nato en nyckelroll, säger Peter Hultqvist.

Fakta och genvägar

Sverige är sedan 2014, liksom Finland, så kallad Enhanced Opportunities Partner till Nato.