Sverige ger direkt stöd och försvarsmateriel till Ukraina

Publicerad Uppdaterad

Statsminister Magdalena Andersson och försvarsminister Peter Hultqvist höll söndagen den 27 februari en pressträff om Sveriges stöd till Ukraina.

Vid pressträffen meddelade regeringen att man går fram med ett förslag om ett direkt stöd till Ukrainas väpnade styrkor om 500 miljoner kronor. Sverige planerar även att skänka 5 000 Pansarskott 86, 5 000 skyddsvästar, 5 000 hjälmar och 135 000 fältransoner till en kostnad om totalt drygt 400 miljoner kronor.

– Europa och även Sverige befinner sig nu i en exceptionell situation, då behöver man också fatta exceptionella beslut, sade statsminister Magdalena Andersson och fortsatte:  

– Det är inte svensk praxis att skicka militärt materiel till konfliktzoner. Senast Sverige gjorde det i någon större omfattning var när Sovjetunionen angrep Finland 1939.

Statsministern konstaterade att Sveriges säkerhet bäst tjänar på att Sverige stöttar Ukrainas möjligheter att försvara sig mot Ryssland. Det omfattande stöd till Ukrainas väpnade styrkor som regeringen går fram med sker i nära samordning med andra länder.

Dessutom kommer Sverige att öka det humanitära biståndet till Ukraina med 500 miljoner kronor.