Det svensk-finska samarbetet inom krisberedskap fungerar väl
Publicerad
Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson hade den 16 mars överläggningar med Finlands inrikesminister Krista Mikkonen. Det var första uppföljande ministermötet inom ramen för den avsiktsförklaring om fördjupat samarbete inom krisberedskap, civilt försvar och räddningstjänst som länderna undertecknade för drygt ett år sedan.
Under mötet konstaterades att samarbetet fungerar väl och det både bör fortsätta och fördjupas inom flera områden, både bilateralt och inom Norden. Ett exempel är avtal inom räddningstjänst i gränsnära kommuner där samarbete har funnits länge men där båda länderna gärna ser en utveckling.
Ministrarna diskuterade även hur båda länder kan få bäst nytta av partnerskapet med Nato, särskilt när det gäller krisberedskap och samarbetet mellan det civila och det militära.
En fråga som den finska ministern Krista Mikkonen tog upp var hur arbetet med frågor om krisberedskap och förmågan till återhämtning efter kriser kommer att bedrivas under det svenska EU-ordförandeskapet våren 2023. Sverige ser fram emot att ha en nära dialog med Finland och tar gärna del av de lärdomar som gjordes under det finska EU-ordförandeskapet hösten 2019. Sveriges förhoppning är att också kunna dra nytta av synergier med det redan etablerade Hagasamarbetet inom Norden, särskilt målen som gäller klimatförändringar, under Sveriges ordförandeskap 2023.
I samband med besöket till Finland träffade justitie- och inrikesminister Morgan Johansson även Finlands kommunikationsminister Timo Harakka och justitieminister Anna-Maja Henriksson för separata överläggningar om cybersäkerhet och internationellt samarbete.
Om Hagasamarbetet
Hagasamarbetet mellan Danmark, Island, Norge, Sverige och Finland är ett politiskt samarbete, som påbörjades 2009, med syfte att främja nordiskt samarbete kring beredskapsfrågor. Samarbetet är uppkallat efter Haga slott i Sverige där samarbetet startade.