Artikel från Statsrådsberedningen

EU och USA stod enade för Ukraina vid Europeiska rådets möte

Publicerad

Europeiska rådets möte den 24-25 mars sammanföll med att Rysslands invasion av Ukraina pågått i en månad och mötets fokus låg på krigets och dess konsekvenser för EU. USA:s president besökte mötet för överläggningar under torsdagskvällen och på fredagen låg fokuset på det strategiska beroendet av ryska fossila bränslen, de höga energipriserna i EU och den gröna omställningen.

Magdalenade Andersson tillsammans med andra EU-ledare och Joe Biden
När EU-ledarna träffades för ett toppmöte i Bryssel 24-25 mars deltog också USA:s president Joe Biden. Mötet bekräftade det samförstånd och gemensamma engagemang EU och USA har för att få ett slut på Rysslands invasion av Ukraina och för att kunna stötta flyktingar. Foto: Europeiska unionens råd

Statsminister Magdalena Andersson underströk att hon ser positivt på att USA och EU håller en enad front mot Ryssland för att få slut på kriget.

- USA:s president Joe Biden var mycket tydlig i sitt budskap till Europas ledare igår. Det är genom enighet och ett nära samarbete som vi kan agera med kraft mot Rysslands brutala invasion av Ukraina, sa statsministern vid en pressträff i samband med rådsmötet. Statministern berättade även att hon under mötet fick möjlighet att delta i samtalet med president Joe Biden vilket inte var möjligt för att alla EU-ledare. 

- Jag tog jag upp vikten av att fortsätta det goda samarbetet om sanktionerna, att fortsätta stödja Ukraina. Vi behöver också förbereda för en återuppbyggnad av Ukraina och inte minst behöver vi gemensamt öka våra ansträngningar för att bryta EU:s beroende av rysk olja och gas, sa statsministern.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj talade också till mötesdeltagarna via länk. Presidenten tackade för EU:s stöd i kriget och vädjade även om fler sanktioner mot Ryssland och mer stöd till Ukraina.  

Under mötets andra dag diskuterades hur EU ska hantera de höjda priserna på bland annat energi och livsmedel som kriget orsakar. Dessutom diskuterades hur EU kan verka för den gröna omställningen i unionen och samtidigt minska medlemsstaternas beroende av fossila bränslen från Ryssland och andra delar av världen.

-Vi i Sverige har drivit de här frågorna under en längre tid och nu finns en helt annan entusiasm från de andra medlemsländerna, sa statsministern. Det är i gröna omställningen som framtiden ligger och de investeringarna vi gör kan också skapa väldigt många jobb här och nu.

Pressträff med statsministern efter toppmötets andra dag: Video på Europeiska rådets webbplats Del 1 Del 2

 

Magdalena Andersson
Statsminister Magdalena Andersson deltog i EU:s toppmöte 24-25 mars. Rysslands invasion av Ukraina och energifrågor var två av mötets prioriterade frågor. Foto: Europeiska unionens råd