Försvarsanslaget ska öka till två procent av BNP

Publicerad

Anslaget till det svenska militära försvaret ska öka till två procent av BNP. Det meddelade statsminister Magdalena Andersson på en pressträff tillsammans med finansminister Mikael Damberg och försvarsminister Peter Hultqvist.

Statsministern berättade att regeringen arbetar i tre spår med anledning av Rysslands invasion av Ukraina. Det första spåret handlar om att stötta Ukraina och den ukrainska befolkningen med ekonomiskt stöd, humanitärt stöd, men även stöd som stärker Ukrainas motståndskraft. I det andra spåret riktar regeringen tillsammans med andra länder sanktioner mot den ryska regimen, medan det tredje spåret handlar om att vidta åtgärder för att stärka Sverige.

– I ett läge det spänningarna i vårt närområde är värre än på flera decennier behöver vi fortsätta stärka försvarsförmågan, sade statsminister Magdalena Andersson.

Ytterligare förstärkningar till det militära försvaret

Statsministern konstaterade att Sverige är mitt uppe i den största militära upprustningen sedan 1950-talet, med återinförd värnplikt som en av åtgärderna.

– Mellan 2014 och 2025 kommer utgifterna för försvaret att ha ökat med 85 procent, med nuvarande försvarsbeslut, sade hon.

Till det kommer nu ytterligare förstärkningar, berättade statsministern. Redan innan Rysslands angrepp på Ukraina beslutade försvarsminister Peter Hultqvist om överläggningar med Försvarsberedningen för att stärka försvarets förmåga på kort sikt och regeringen kommer utöver detta ta beslut om ytterligare resurstillskott.

– Anslaget till det militära försvaret ska öka till två procent av BNP. Vi ska nå dit så fort det är praktiskt möjligt. Det vill säga när det är möjligt att på ett effektivt sätt omsätta ökningarna i stärkt försvarsförmåga.

– Vi måste också se till att hitta en stabil, långsiktig och solidarisk finansiering av utbyggnaden, som en bred majoritet av Sveriges riksdag kan ställa sig bakom. Utbyggnaden måste vila på en stabil grund för att vi ska kunna ha ett starkt och tryggt försvar.