Artikel från Statsrådsberedningen

Statsministern besökte London

Publicerad

Statsminister Magdalena Andersson besökte den 14–15 mars London för att delta i möten med ledare från länderna som deltar i försvarssamarbetet Joint Expeditionary Force (JEF) samt bilaterala möten med Storbritanniens PM Johnson och Finlands President Niinistö
– I Sverige bygger vi vår säkerhet tillsammans med andra, bland annat genom samarbetet inom Joint Expeditionary Force. Mötet är en viktig signal till vår omvärld, om samarbete, beslutsamhet och enighet, sade hon.

Magdalena Andersson och Boris Johnsson i ett möte.
På statsminister Magdalena Anderssons möte med premiärminister Boris Johnsson diskuterades samarbetet mellan Sverige och Storbritannien, inte minst på försvarssidan. Foto; Paula Carvalho Olofsson/Regeringskansliet

Magdalena Andersson berättade att ledarna från Sverige, Danmark, Estland, Finland, Island, Lettland, Litauen, Nederländerna, Norge och Storbritannien under måndagen diskuterat den europeiska säkerhetssituationen, åtgärder med anledning av Rysslands olagliga militära aggression och hur de bäst stöttar Ukraina. Mötet skedde med ledarna för länder som ingår försvarssamarbetet Joint Expeditionary Force (JEF), som leds av Storbritannien.

Efter mötena med länderna inom JEF-samarbetet hade statsministern också ett bilateralt möte med Finlands president Sauli Niinistö och Storbritanniens premiärminister Boris Johnson. På mötet med Boris Johnsson diskuterades samarbetet mellan Sverige och Storbritannien, inte minst på försvarssidan.

– Rysslands aggression mot Ukraina är ett brutalt angrepp mot Ukraina och dess befolkning men också ett angrepp mot varje lands rätt att välja sin egen väg. Om Putin trodde att han skulle möta ett splittrat Europa och en splittrad västvärld så har han gjort en grov felbedömning. Putin isolerar Ryssland och enar omvärlden, sade statsminister Magdalena Andersson.