Artikel från Socialdepartementet

Ukraina, vaccinsolidaritet och sällsynta sjukdomar på EU-möte

Publicerad

EU:s strategi för vaccinsolidaritet och den medicinska och humanitära situationen i Ukraina stod på dagordningen när EU-ländernas social- och hälsoministrar i Bryssel träffades den 29 mars.

Ukraina

EU-kommissionen inledde mötet med att informera om utmaningarna i Ukraina. Det var en uppföljning av en diskussion som ministrarna hade den 15 mars i syfte att uppdateras om åtgärder från EU för att möta hälsokonsekvenserna av kriget i Ukraina.

Covid-19: kommande utmaningar i EU:s strategi för vaccinsolidaritet

Vidare diskuterade ministrarna utmaningar för EU på vaccinområdet, hur den europeiska vaccinstrategin kan koordineras och hur vaccinsolidaritet kan främjas.

Därutöver hölls en diskussion om utvidgat samarbete om sällsynta sjukdomar.

Statssekreterare Maja Fjaestad företrädde Sverige på mötet. 

Ministerrådet

Ministerrådet stiftar EU:s lagar tillsammans med Europaparlamentet. Det består av ministrar från medlemsländernas regeringar. Vilka ministrar som träffas beror på vilka frågor som ska förhandlas.

Sverige i EU

På sidan Sverige i EU här på regeringens webbplats hittar du bland annat artiklar från toppmöten i Europeiska rådet och möten i ministerrådet. Du kan också läsa mer om regeringens övergripande prioriteringar för EU-arbetet och om gemensamma strategier. Här finns också länkar till mer information om EU:s institutioner och en kalender över kommande EU-möten.