EU:s energiförsörjning på ministermöte

Publicerad

EU-ländernas energiministrar möttes i Bryssel den 2 maj med anledning av den snabbt förändrade situationen på EU:s energimarknad i kölvattnet av Rysslands invasion av Ukraina. Energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar företrädde Sverige.

Ministrarna bekräftade EU-ländernas åtagande att arbeta för att fasa ut EU-importen av ryska fossila bränslen.

Ministrarna diskuterade EU:s beredskap för att klara energiförsörjningen den närmaste framtiden och välkomnade framsteg i förhandlingarna om EU:s förordning om gaslagring som ska göra EU:s energiförsörjning mindre sårbar.

Mot bakgrund av att det ryska energibolaget Gazprom i strid med gällande kontrakt stängt av vissa leveranser diskuterades solidaritets- och samarbetsåtgärder för att klara gasförsörjningen.  

I centrum för diskussionen stod också EU:s samordnade kontakter med pålitliga leverantörer och EU:s energiplattform som ska bidra till pålitliga energileveranser till EU och EU:s energiförsörjning till överkomliga priser.

Ministrarna uttryckte också förväntningar på den kommande planen REPowerEU som EU-kommissionen förväntas lägga fram i maj.

Producerat av EU-representationen

Mer om arbetet i EU:s råd för transport, telekommunikation och energi (TTE)

Ministerrådet

Ministerrådet stiftar EU:s lagar tillsammans med Europaparlamentet. Det består av ministrar från medlemsländernas regeringar. Vilka ministrar som träffas beror på vilka frågor som ska förhandlas.

Så fungerar EU

Läs mer om EU:s institutioner, lagstiftningskedjan och Sveriges roll. Nedan finns även en länk till riksdagens webbplats med EU-information.

Sverige i EU

På sidan Sverige i EU här på regeringens webbplats hittar du bland annat artiklar från toppmöten i Europeiska rådet och möten i ministerrådet. Du kan också läsa mer om regeringens övergripande prioriteringar för EU-arbetet och om gemensamma strategier. Här finns också länkar till mer information om EU:s institutioner och en kalender över kommande EU-möten.