Artikel från Kulturdepartementet

Kulturministern deltog i prisutdelning av ALMA-priset

Publicerad

Måndag den 30 maj deltog kulturminister Jeanette Gustafsdotter vid prisutdelningen av Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne (ALMA-priset) 2022. Priset delades ut till den svenska bilderbokskonstnären Eva Lindström.

Foto av kulturminister Jeanette Gustafsdotter
Kulturminister Jeanette Gustafsdotter. Foto: ALMA/Susanne Kronholm

– Jag vet att Eva Lindström är älskad av sina läsare - i min egen familj av både barn och vuxna - och en stor inspirationskälla för andra bilderbokskonstnärer. Jag hoppas att ännu fler läsare nu ska få ta del av Eva Lindströms fantastiska konstnärskap, säger kulturminister Jeanette Gustafsdotter.

Eva Lindström är utbildad vid Västerås Konstskola och Konstfack i Stockholm. Hon är mångfaldigt prisbelönad med bland annat Augustpriset och bilderbokspriset Snöbollen.

Bland svenska bilderbokskonstnärer har Eva Lindström en säregen profil. Hon utgår ofta från barnets värld och fångar den spänningsfyllda dramatiken i barns samvaro. Hennes sällsamma berättarvärldar där udda och vilsna gestalter vandrar omkring kännetecknas av stor originalitet.

Juryns motivering:

"Eva Lindströms gåtfulla bildvärld är i ständig förvandling. Träd flyttar utomlands, hundar antar enorma proportioner och föremål försvinner för att plötsligt återkomma. Med snabb penselföring och förtätad kolorit skapar Eva Lindström en mångtydig dialog i text och bild. Gränsen är flytande mellan barn, vuxna och djur. Med djupt allvar och vild humor brottas de med de eviga frågorna: Vilka är vi? Vart är vi på väg? Vem har tagit våra mössor?"

Om ALMA-priset

Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne (ALMA-priset) instiftades av regeringen för att hedra Astrid Lindgrens minne och öka intresset för barn- och ungdomslitteraturen i världen. Priset, som är världens största internationella barn- och ungdomslitteraturpris, administreras av Statens kulturråd och har delats ut årligen sedan 2003.