Regeringen presenterade åtgärder för att bryta segregationen
Publicerad
Integrations- och migrationsminister Anders Ygeman, arbetsmarknads- och jämställdhetsminister Eva Nordmark och socialminister Lena Hallengren höll den 24 maj en pressträff där flera åtgärder för att bryta segregationen presenterades.
På pressträffen aviserade integrations- och migrationsminister Anders Ygeman en utredning som ska ta fram förslag på åtgärder som syftar till att påskynda utrikes födda kvinnors etablering på arbetsmarknaden.
Den särskilda utredaren ska bland annat föreslå om och i så fall hur målgruppen för etableringsprogrammet, som i dag omfattar vissa nyanlända invandrare mellan 20 och 65 år, bör utvidgas och hur programmet kan göras mer flexibelt. Utredaren ska också föreslå hur jämställdhetsperspektivet kan synliggöras i integrationspolitiken. Beslutet att tillsätta utredningen tas vid onsdagens regeringssammanträde. Senast den 31 maj 2023 ska uppdraget redovisas.
Arbetsmarknads- och jämställdhetsminister Eva Nordmark berättade under pressträffen också om ett nytt regeringsuppdrag för att öka utrikes födda kvinnors inträde på arbetsmarknaden.
Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Jämställdhetsmyndigheten, Länsstyrelsen i Västernorrlands län, Migrationsverket och Socialstyrelsen får i uppdrag att ta fram en myndighetsgemensam plan för att öka utrikes födda kvinnors inträde på arbetsmarknaden. Jämställdhetsmyndigheten får även i uppdrag att genomföra en studie om utrikes födda kvinnors situation och behov. Enligt uppdraget ska fler kvinnor också få information om tillgång till sexuell och reproduktiv hälsovård, inklusive familjeplanering.
Beslut om uppdraget fattas vid regeringssammanträdet i morgon. Uppdraget ska samordnas av Arbetsförmedlingen och rapporteras till regeringen 31 mars 2023.
Socialminister Lena Hallengren aviserade under pressträffen en kommande utredning med syftet att bryta långvarigt biståndsmottagande, särskilt bland utrikes födda kvinnor, som är en överrepresenterad grupp bland de som tar emot ekonomiskt bistånd. Arbetslöshet är den vanligaste orsaken till att någon behöver ekonomiskt bistånd. Bland annat ska utredningen göra en utvärdering av den nuvarande jobbstimulansen och utreda om en jobbpremie bör införas vid övergång i arbete. Regeringen kommer att återkomma med utredningens hela direktiv och uppdraget kommer att tydliggöras.
Lena Hallengren presenterade också ett pågående arbete inom regeringen med ett lagförslag som ger socialnämnden möjlighet att besluta om så kallade öppna insatser till barn utan vårdnadshavares samtycke från det att barnet fyllt 12 år. I dag ligger åldersgränsen på 15 år. Syftet är att socialtjänsten ska kunna sätta in stöd innan problemen har hunnit växa sig allt för stora, och innan det gått så långt att ett barn kan behöva omhändertas enligt LVU.