Artikel från Statsrådsberedningen

Statsministern tog emot Europeiska rådets ordförande Charles Michel

Publicerad

Europeiska rådets ordförande Charles Michel besökte i dag Sverige. Statsminister Magdalena Andersson höll tillsammans med honom en pressträff efter att ha diskuterat Rysslands invasion av Ukraina, Sveriges ansökan till Nato och vad som är på EU:s agenda härnäst.

– EU kommer även fortsättningsvis vara vår främsta arena för utrikes- och säkerhetspolitik och Sverige kommer att fortsätta bidra till EU som en stark aktör. Vi ser fram emot att stärka vår säkerhetssamarbete, både inom vår union - och som framtida medlem av Nato - mellan dessa två organisationer, sa Magdalena Andersson på pressträffen.

Av Natos 30 medlemsländer är 21 medlemmar i EU. Samtliga dessa välkomnar Sverige och Finlands ansökan till Nato. Det är en tydlig signal på vår enighet och övertygelse att Nato kommer att stärkas med Sverige och Finland som medlemmar.

Nästa vecka deltar Magdalena Andersson i Europeiska rådets möte där de kommer att diskutera bland annat EU:s stöd till Ukraina, sanktioner mot Ryssland och den gemensamma säkerhetspolitiken.