Artikel från Utrikesdepartementet

Geopolitiken i centrum på WTO:s ministermöte

Publicerad

Under fredagsmorgonen avslutades Världshandelsorganisationens (WTO) ministerkonferens ”MC12”, som är det första stora toppmötet organisationen haft på fem år. På dagordningen stod en rad utmaningar för handeln – bland annat coronapandemin, kriget i Ukraina och mat- och energikriserna.

Slutöverenskommelsen som antogs vid mötet berör områden som en tvistlösningsmekanism för att hantera och lösa handelskonflikter mellan länder och regioner, regler för vaccinhandel, livsmedelsförsörjning, förbud mot skadliga fiskesubventioner och att fortsatt låta världens e-handel vara fri från handelstullar.

– Jag skulle vilja gå så långt som att säga att vi räddat världshandeln fem i tolv. I spåren av Rysslands invasion av Ukraina har det skapats en global livsmedelskris som slår hårt mot världens fattiga och det har varslats om exportrestriktioner på mat från flera stater. Därför var det mycket glädjande att vi lyckades enas i WTO om en ministerdeklaration om vikten av att hålla handeln öppen. Sverige har varit en mycket stark och pådrivande kraft för att det ska ske, säger utrikeshandelsminister Anna Hallberg.

Sverige drev bland annat, tillsammans med EU, att exportrestriktioner på livsmedel ska begränsas och allra helst tas bort. De globala livsmedelspriserna har ökat drastiskt på grund av den Rysslands invasion av Ukraina som är en stor veteproducent. Det, och att Ryssland bär ansvar för situationen, lyfte utrikeshandelsminister Anna Hallberg i Sveriges anförande vid toppmötets början.

– Att WTO enats om en överenskommelse en välkommen positiv signal för det multilaterala samarbetet. Nu är det upp till oss att förvalta detta mandat. Sverige som är en stark förespråkare för frihandel och inkluderande ekonomisk utveckling kommer vara en viktig aktör det kommande året som inleds med vårt EU-ordförandeskap, säger Anna Hallberg.

Kontakt

Tobias Eke Vestergren
Pressekreterare hos utrikeshandelsminister och minister med ansvar för nordiska frågor Anna Hallberg
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 073-042 21 84
e-post till Tobias Eke Vestergren