Peter Hultqvist deltog i Bratislava Forum

Publicerad

Den 3 juni deltog försvarsminister Peter Hultqvist i ett panelsamtal på den säkerhetspolitiska konferensen Bratislava Forum. I anslutning till detta hade han även ett bilateralt möte med sin slovakiska motpart Jaroslav Naď.

Försvarsministrarna står i talarstolar, men svensk och slovakisk flagga i bakgrunden.
Försvarsminister Peter Hultqvist och Slovakiens försvarsminister Jaroslav Naď. Foto: Samuel Guron, Regeringskansliet.

Bratislava Forum arrangeras årligen av tankesmedjan Globsec i Slovakiens huvudstad. Panelsamtalet som försvarsminister Peter Hultqvist deltog i den 3 juni handlade om europeisk säkerhet.

– Slovakien och Sverige har ett mycket gott bilateralt samarbete, liksom inom EU och andra internationella forum. Vi delar samma värderingar kring till exempel vikten av demokrati och rättsstatlighet, och vi fördömer Rysslands olagliga och brutala krig mot Ukraina, säger Peter Hultqvist.

Panelsamtalet följdes av ett möte med Slovakiens försvarsminister Jaroslav Naď. Slovakien planerar att köpa in nya stridsfordon i höst, och slovakiska utvärderingsgruppen har förordat inköp av CV90 från svenska Hägglunds.

– Jag är övertygad om att CV90 skulle vara en mycket bra lösning för Slovakien och jag ser en möjlig affär som en god möjlighet att ytterligare fördjupa samarbetet mellan våra länder, säger Peter Hultqvist.