JEF utökar närvaron i Sverige och Finland

Publicerad

Under de kommande månaderna planeras flera övningar i Sverige och Finland inom ramen för försvarssamarbetet Joint Expeditionary Force (JEF), mot bakgrund av att länderna ansökt om medlemskap i Nato. Försvarsminister Peter Hultqvist besökte den 5 juli en JEF-övning vid Skaraborgs flygflottilj (F 7) i Såtenäs.

Peter Hultqvist står utomhus framför ett flygplan och blir intervjuad.
Försvarsminister Peter Hultqvist på besök på JEF-övningen vid Skaraborgs flygflottilj (F 7) i Såtenäs. Foto: Viktoria Rinaldo/Försvarsmakten

När försvarsministern besökte F 7 var övningen i full gång. Det svenska och brittiska flygvapnet deltog med plan av typen Jas 39 Gripen och Eurofighter Typhoon, och genomförde stridsträning utifrån olika scenarier.

Bakgrunden till övningen och flera andra JEF-övningar som planeras under sommaren och hösten är att försvarsministrarna från JEF-länderna på ett möte i juni utlovade en utökad närvaro i Östersjöregionen under tiden som Sverige och Finland väntar på att bli medlemmar i Nato.

– JEF bidrar till regional säkerhet och stabilitet. Att JEF-länderna samövar, som nu här i Såtenäs, stärker vår förmåga att agera tillsammans vid händelse av en kris i vårt närområde. Det är inte minst viktigt i det svåra säkerhetspolitiska läge som råder nu, säger Peter Hultqvist.

Det här är JEF

Joint Expeditionary Force (JEF) är ett brittisklett ramverk för en snabbinsatsstyrka som ska kunna agera självständigt eller inom ramen för en FN-, Nato- eller EU-insats i händelse av en kris, med fokus på norra Europa.

Storbritannien tog initiativ till JEF 2014 och utöver Storbritannien deltar Danmark, Estland, Finland, Island, Lettland, Litauen, Nederländerna, Norge och Sverige i samarbetet.