Artikel från Statsrådsberedningen

Sveriges och Tysklands samarbete i det nya säkerhetsläget diskuterades när statsministern tog emot Tysklands förbundskansler

Publicerad

Tisdag den 16 augusti tog statsminister Magdalena Andersson emot Tysklands förbundskansler Olaf Scholz i Sagerska huset. Under besöket diskuterade Andersson och Scholz de nära relationerna mellan Sverige och Tyskland i det nya säkerhetsläget efter Rysslands invasion av Ukraina samt den ekonomiska utvecklingen.

På pressträffen efter mötet lyfte statsminister Magdalena Andersson fram europeisk enighet och samarbete som avgörande efter Rysslands invasion av Ukraina. Hon tackade Tyskland för deras stöd för Sveriges och Finlands ansökningar om Natomedlemskap och berättade att de också hade diskuterat de ekonomiska effekterna av Rysslands krig.

– Ökad inflation, högre räntor och mer osäkerhet sätter press på företag och hushåll och det måste ekonomisk politik ta hänsyn till. Men vi måste också vara försiktiga och föra en långsiktigt hållbar finanspolitik, sade Magdalena Andersson.

Statsministern betonade också att den säkerhetspolitiska situationen belyser vikten av att påskynda den gröna omställningen.

– Att minska vårt beroende av fossil energi är den enda vägen framåt, för klimatet och för vår säkerhet. Grön omställning skapar dessutom jobb här och nu, sade Magdalena Andersson.

 

Magdalena Andersson och Olaf Schulz promenerar
Statsminister Magdalena Andersson och Tysklands förbundskansler Olaf Scholz. Foto:Magnus Liljegren/Regeringskansliet