Artikel från Statsrådsberedningen

Statsministern mottagare av Atlantic Council Global Citizen Awards

Publicerad

Statsminister Magdalena Andersson och Finlands president Sauli Niinistö är bland årets mottagare av Atlantic Council Global Citizen Awards.

Utrikesminister Ann Linde talar på en scen.
Utrikesminister Ann Linde höll tal under Atlantic Council Global Citizen Awards i samband med mottagandet av Magdalena Anderssons utmärkelse. Foto: Regeringskansliet

Atlantic Council skriver i sin motivering att de båda ländernas historiska beslut att ansöka om Natomedlemskap bidrar till alliansens säkerhet och förmågor samt till ökad transatlantisk enighet. Prisceremonin skedde i anslutning till mötet i FN:s generalförsamling i New York på måndagen. Den norska utrikesministern Anniken Huitfeldt överlämnade utmärkelsen till statsminister Magdalena Andersson och president Sauli Niinistö, som representerades på plats av utrikesminister Ann Linde respektive Finlands utrikesminister Pekka Haavisto.

Utmärkelsen delas ut varje år till personer som verkat för ett ökat transatlantiskt samarbete vilket spelar en viktig roll för att ökad frihet, fred och välstånd för alla människor i Europa och Nordamerika.

Genvägar

YouTube-klipp från Atlantic Councils utdelningsceremoni där Sveriges och Finlands mottagare av utmärkelsen Global Citizen Award presenteras; statsminister Magdalena Andersson och Finlands president Sauli Niinistö.