Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Brexit - Storbritanniens utträde ur EU

I en folkomröstning den 23 juni 2016 röstade väljarna i Storbritannien med 52 procents majoritet ja till att lämna Europeiska unionen. Den 29 mars 2017 ansökte britterna om utträde ur EU.

På den här sidan beskrivs hur regeringen och Regeringskansliet arbetar med brexitprocessen inklusive förberedelserna för utträdet. Här beskrivs bland annat vad ett avtalslöst utträde skulle innebära och vilka regeländringar som genomförs för att hantera detta samt vad brexit betyder för näringslivet och de medborgare som särskilt berörs.

Britain + exit = Brexit

Foto: Europeiska unionen

Om läget i brexitprocessen

Regeringen bedömer löpande utvecklingen och kommer i sin kommunikation med Sveriges invånare och med alla samhällsaktörer att ge de besked som kan ges. Den här sidan innehåller uppdaterad information om läget.

Foto: EU-representationen

Vad händer vid ett avtalslöst utträde?

Huvudscenariot i brexitprocessen är alltjämt ett ordnat utträde baserat på det framförhandlade utträdesavtalet. Med hänsyn till den pågående godkännandeprocessen i det brittiska parlamentet finns det dock en tydlig risk för ett avtalslöst utträde den 13 april. Arbetet för att förbereda ett sådant utfall är en nödvändig del av brexitarbetet.

Foto: Regeringskansliet

Regeländringar för att hantera brexit

En viktig del av beredskapsarbetet för ett avtalslöst utträde består i att genomföra nödvändiga regeländringar, i såväl EU-lagstiftning som svenska författningar.

En grupp unga människor sitter runt ett bord och arbetar i datorer.
Studenter vid Hyper Island. Foto: Martina Huber/Regeringskansliet

Vad betyder brexit för de medborgare som särskilt berörs?

Här finns information om vad brexit kommer att innebära för de särskilt berörda medborgarna. Det vill säga de svenskar och andra EU-medborgare som är bosatta i Storbritannien och de britter som bor i Sverige eller i övriga EU27.

Theresa May och Stefan Löfven står bredvid varandra. I bakgrunden syns den brittiska och den svenska flaggan samt EU-flaggan.
Theresa May och Stefan Löfven vid en presskonferens i Stockholm i samband med att May besökte Sverige. Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Vad betyder brexit för näringslivet?

EU-utträdet kommer att påverka företag som handlar med Storbritannien eller på annat sätt berörs av det brittiska deltagandet i den inre marknaden. Näringslivet måste följa förhandlingsutvecklingen och förbereda sig för alla tänkbara utfall. Huvudscenariot är ett ordnat utträde baserat på det framförhandlade avtalet. Med hänsyn till den pågående godkännandeprocessen finns det dock en tydlig risk för ett avtalslöst utträde den 13 april.

Michel Barnier, Jean-Claude Juncker och Donald Tusk går bredvid varandra.
Michel Barnier, Jean-Claude Juncker och Donald Tusk den 25 november 2018. Foto: Europeiska rådet

Utträdesavtalet och den politiska förklaringen om den framtida relationen

Europeiska rådet ställde sig den 25 november 2018 bakom den framförhandlade överenskommelsen om hela utträdesavtalet och godkände samtidigt den politiska deklarationen om det framtida samarbetet mellan EU och Storbritannien. Texterna har också godkänts av den brittiska regeringen. Här kan du läsa mer om avtalet och den politiska deklarationen.

För att navigera med tangentbord i sökfilter använder du en kombination av TAB, RETUR och PIL tangenterna. Initialt TABBAR du dig in i filtermodulen. Med fokus på flikarna använder du dig av piltangenterna för att gå mellan flikarna. För att kliva ned i en önskad flik använd TAB

Du kan filtrera innehållet

Innehållstyper
Innehållstyper
Innehållstyper
Politiknivå
Områden
Områden
Områden
Statsråd
Statsråd
Statsråd
Departement/Övriga avsändare
Välj tidsperiod, skriv in datum i formatet ÅÅÅÅ-MM-DD eller välj från kalendern som visas när du markerar i inmatningsfältet

Ditt urval

Hittar du inte vad du söker? Sök i allt innehåll.

Sök

Totalt 188 träffar.

Visa som
Antal träffar per sida