Innehållet publicerades under perioden 21 januari 2019 och 8 juli 2021

Statsråd på denna sida som har bytt ansvarsområde

Under perioden 3 oktober 2014 och 30 november 2021 var hon finansminster.

Statsråd på denna sida som har bytt ansvarsområde

Under perioden 3 oktober 2014 och 30 november 2021 var hon finansminster.

Statsråd på denna sida som har entledigats

Mellan den 21 januari 2019 och den 30 november var hon kultur- och demokratiminister samt minister med ansvar för idrottsfrågorna.

Statsråd på denna sida som har entledigats

Mellan den 21 januari 2019 och den 30 november var hon kultur- och demokratiminister samt minister med ansvar för idrottsfrågorna.

Journalistiken stärks i hela landet - nu sänks digitalmomsen

Publicerad

Debattartikel av finansminister Magdalena Andersson och kultur- och demokratiminister Amanda Lind publicerad i Aftonbladet den 21 februari.

Fri och oberoende journalistik i hela landet är en självklarhet i en stark demokrati. Den granskar, berättar vad som händer i närområdet och skapar möjlighet att vara delaktig i samhället. Det spelar ingen roll om det du läser är en papperstidning vid frukostbordet, ett digitalt magasin i plattan, eller morgontidningen på mobilskärmen på väg till jobb eller skola.

Det spelar heller ingen roll om det du läser är en tjock och tummad roman innan läggdags, en ljudbok på väg från jobbet eller en e-bok på läsplattan i hängmattan på semestern. Oavsett digitalt eller tryckt erbjuder det skrivna ordet läsupplevelser och kan öppna nya världar.

Länge har det funnits ett skattemässigt hinder för digitala alternativ att konkurrera på samma villkor som motsvarande tryckta tidningar och böcker. Fram till i höstas tillät inte EU:s regler Sverige att ha samma låga moms på det du läser digitalt som på det du läser på papper. Men nu kan en sänkning äntligen bli verklighet.

Sveriges regering har drivit på för att få bort den här begränsningen och sent i höstas nådde vi äntligen hela vägen fram i EU. För att sedan införa detta i Sverige krävs en lagändring och en sådan process tar viss tid. Det är därför glädjande att vi kan meddela att regeringen i dag fattat ett beslut som gör att ändringen kan träda i kraft den 1 juli 2019.

Runt om i vårt land är de lokala medierna en samlingspunkt för hela samhället. Journalistik är inte gratis. För lokal bevakning krävs journalister som kan finnas på plats. Mediebranschens svårigheter präglas idag av den omställning som digitaliseringen innebär. Man kämpar med fallande upplagor, försäljning och annonsintäkter. Samtidigt som medieföretagen utvecklar sina digitala kanaler och söker vägar för att kunna ta betalt för redaktionellt material på nätet, så har momsfrågan försvårat. I början av året förstärktes presstödet och ett nytt mediestöd infördes. Tillsammans med den sänkta momsen så skapas nu möjlighet till mer lokal journalistik i hela Sverige.

Också för bokbranschen är digitaliseringen avgörande för att kunna sänka trösklarna till läsning och underlätta utgivningen av en bredd av litteratur. Möjligheten att läsa böcker digitalt, på en läsplatta, ladda ner eller streama en ljudbok, ökar tillgängligheten och ger dessutom förbättrade förutsättningar för personer med läsnedsättning att ta del av litteratur. De digitala böckerna får nu samma momsnivå som motsvarande tryckta böcker redan har.

Vår roll som politiker är att främja vår demokrati och värna yttrandefriheten. Ett sätt att göra det är att stärka förutsättningarna för litteraturen, för oberoende granskande journalistik och för en mångfald av medieperspektiv i hela landet. Nu tar vi ett viktigt steg framåt.

Statsråd på denna sida som har bytt ansvarsområde

Under perioden 3 oktober 2014 och 30 november 2021 var hon finansminster.

Statsråd på denna sida som har bytt ansvarsområde

Under perioden 3 oktober 2014 och 30 november 2021 var hon finansminster.

Statsråd på denna sida som har entledigats

Mellan den 21 januari 2019 och den 30 november var hon kultur- och demokratiminister samt minister med ansvar för idrottsfrågorna.

Statsråd på denna sida som har entledigats

Mellan den 21 januari 2019 och den 30 november var hon kultur- och demokratiminister samt minister med ansvar för idrottsfrågorna.