Innehåll från Gustav Fridolin
Totalt 550 träffar.
-
Inställt: Gustav Fridolin besöker Karlshamn
Onsdag den 28 november reser utbildningsminister Gustav Fridolin till Karlshamn för att besöka Studieförbundet Vuxenskolans verksamhet för att öka föräldrars delaktighet i barns lärande.
-
Gustav Fridolin medverkar vid nordisk konferens i Örebro
(Ny version) I dag, tisdagen den 30 oktober, reser utbildningsminister Gustav Fridolin till Örebro för att medverka vid en konferens om skolans demokratiska uppdrag med anledning av Sveriges ordförandeskap i Nordiska ministerrådet 2018.
-
Regeringen föreslår ökad insyn i skolornas ekonomi
Insynen i skolornas intäkter och kostnader ska öka. Det är en del i den lagrådsremiss som regeringen har beslutat.
-
Ökad kvalitet och likvärdighet i fritidshem och pedagogisk omsorg
Statistik och undersökningar visar på utmaningar när det gäller utbildningen i fritidshemmen, vilket medför en risk för att alla elever inte får den utbildning som de har rätt till. Regeringen har därför beslutat att tillsätta en särskild utredare med uppdrag att lämna förslag för att stärka kvaliteten och likvärdigheten i fritidshemmet.
-
Mer kunskap, kvalitet och likvärdighet – nu får skolan nationella målsättningar
För att stärka skolsystemet och därmed öka elevernas kunskaper krävs ett långsiktigt och uthålligt arbete. Därför har regeringen beslutat om nationella målsättningar för höjda kunskapsresultat, förbättrad kvalitet i undervisningen och en ökad likvärdighet inom det svenska skolväsendet. De nationella målsättningarna har tagits fram utifrån 2015 års Skolkommissions förslag.
-
Läroplansändringar för att främja ökad trygghet och studiero
Trygghet och studiero i skolan är viktigt för att ge både elever och skolans personal en god arbets- och lärandemiljö. I sitt slutbetänkande konstaterade Skolkommissionen att det finns problem med lärandemiljöerna på många av landets skolor. Många elever upplever bristande studiero och att andra elever stör ordningen på lektionerna. Med utgångspunkt i Skolkommissionens förslag har regeringen därför i dag fattat beslut om ändringar i läroplanerna i syfte att skapa en trygg lärmiljö som främjar studiero.
-
En förtydligad läroplan ska höja kvaliteten i förskolan
Alla barn i förskolan ska få likvärdig omsorg, utveckling och lärande. Därför har regeringen fattat beslut om flera förändringar i den tjugo år gamla läroplanen för förskolan.
-
3,5 miljarder för ökad jämlikhet i skolan – så fördelas regeringens stora satsning
Alla får mer, men mest får de som har störst behov. För 2019 får skolorna i landet dela på 3,5 miljarder kronor – pengar som ska gå till att bryta ojämlikheten i skolan. Mest pengar per elev går till Ljusnarsbergs, Högsby och Flens kommun.
-
Gustav Fridolin presenterar förskolans nya läroplan
Idag, onsdagen den 29 augusti, presenterar utbildningsminister Gustav Fridolin den nya läroplanen för förskolan.
-
Ökad likvärdighet genom minskad skolsegregation och förbättrad resurstilldelning
Skolsegregationen ska brytas. I dag tillsätter regeringen en utredning som ska föreslå åtgärder för att minska skolsegregationen och för att förbättra resurstilldelningen till förskoleklass och grundskola. Syftet är att öka likvärdigheten inom berörda skolformer.
-
Regeringen följer brandbekämpningen noga
Brandbekämpningen stod i fokus på pressträffen den 19 juli med regeringen. Dessutom togs hettans påverkan på utsatta grupper upp och beslut om att se över reglerna mot månggifte.
-
Mer än 284 miljoner kronor för utökad elevhälsa i skolan
Det behövs fler som arbetar inom elevhälsan i skolan. Därför har regeringen satsat drygt 284 miljoner kronor på personalförstärkningar inom elevhälsan för 2018 – ett statligt bidrag som Skolverket nu har fördelat till landets skolhuvudmän.
-
Uppdrag att svara för genomförandet av fortbildning i specialpedagogik för lärare i grundskolan, motsvarande utbildning vid särskilda ungdomshem och sameskolan
Detta uppdrag ersätter det av regeringen den 10 december 2015 beslutade uppdraget att svara för genomförandet av fortbildning i specialpedagogik för lärare i grundskolan, motsvarande utbildning vid särskilda ungdomshem och sameskolan (U2015/05783/S).
-
Möjligt kräva lika lön för lika arbete inom EU
EU:s så kallade utstationeringsdirektiv är ändrat så att både inhemska och utländska arbetstagare som utför samma arbete ska kunna kräva lika lön. En särskild utredare ska ta fram förslag på hur de nya EU-reglerna ska genomföras i Sverige. Det var en av nyheterna på regeringens pressfika den 12 juli.
-
Nu får eleverna mer undervisningstid i matematik och i idrott och hälsa
Eleverna ska få ytterligare 105 timmar garanterad undervisningstid i matematik i högstadiet. Det har regeringen beslutat i dag. Regeringen utökar också ämnet idrott och hälsa med 100 timmar för elever i grundskolan.
-
Sverige ökar sitt stöd till Unesco
Sverige skriver idag under ett avtal med Unesco som innebär att Sida under perioden 2018-2021 kommer att stödja Unesco med 430 miljoner svenska kronor. Stödet kommer att gå till Unescos arbete inom utbildning, press- och yttrandefrihet och konstnärlig frihet. Tidigare i år har Sida också gjort en ny särskild satsning på Unescos arbete med flickors utbildning i Afghanistan på 180 miljoner kronor samt en fortsatt satsning på Unescos arbete med att utveckla sex- och samlevnadsundervisning i södra och östra Afrika på 200 miljoner kronor. Utöver detta stödjer Sverige också Unescos insatser för havsfrågor samt organisationens reformarbete. Totalt uppgår det nya svenska stödet därmed till mer än 800 miljoner kronor.
-
Fler ska få stöd att nå gymnasiet – regeringen satsar 158 miljoner kronor på lovskola
Elever som riskerar att inte nå behörighet till ett nationellt program i gymnasieskolan har rätt till undervisning under skollov. För 2018 satsar regeringen drygt 158 miljoner kronor på lovskola. Skolverket fördelar pengarna till landets skolhuvudmän och har bifallit samtliga av de 323 ansökningar som kommit in.
-
Skolforskningsinstitutet får ny direktör
Regeringen har i dag beslutat att utse Camilo von Greiff till ny myndighetschef och direktör för Skolforskningsinstitutet. Han kommer närmast från en tjänst som enhetschef på Riksrevisionen.