Möt Johanna Åhlin – förvaltningsledare på IT-avdelningen

Publicerad

– I vår vardag på Regeringskansliet påverkas vi mycket av vad som händer i samhället, det gäller att snabbt ställa om inför nya förutsättningar. Det säger Johanna Åhlin som jobbar som förvaltningsledare på Regeringskansliets IT-avdelning.

Porträttbild på Johanna Åhlin
Johanna Åhlin jobbar som förvaltningsledare på Regeringskansliets IT-avdelning. Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Johanna Åhlin är systemvetare i grunden och har främst arbetat som projektledare och förvaltningsledare inom IT. Innan hon kom till Regeringskansliet 2018 arbetade hon i annan statlig verksamhet, men hon har också arbetat som konsult i privat verksamhet.

– För mig är det viktigt att känna att jag gör skillnad i mitt jobb. Jag lockas av samhällsviktig verksamhet. När jag var på intervju slogs jag av vilken stolthet som finns i arbetet med att stötta regeringen, säger Johanna.

Hur skulle du beskriva ditt arbete?

– Som förvaltningsledare fungerar jag som en brygga mellan verksamhet och IT. Jag jobbar mycket med att säkerställa att verksamhetens behov av IT-stöd fungerar och utvecklas utifrån vad som är på gång. Det är ett väldigt roligt jobb, framförallt eftersom jag jobbar så nära departementen. Att jobba nära departementen är roligt främst eftersom man får en inblick i och en förståelse för deras vardag. Det är det som gör det så roligt att jobba med IT generellt faktiskt, att ständigt försöka förenkla vardagen och ge bättre förutsättningar för verksamheten. Ett förbättrat IT-stöd gör stor skillnad.   

Vad tror du att andra inte vet om Regeringskansliet som arbetsplats?

– Kanske vilken omfattande digitaliseringsresa som påbörjats inom hela Regeringskansliet. Det är en väldigt spännande resa, där man inom IT verkligen har möjlighet att själv vara med och påverka och utveckla framtida arbetssätt.

Vilka egenskaper och drivkrafter är viktiga för att trivas här utifrån dina erfarenheter?

– Jag tror att det är en fördel om du är en person som gillar att driva och vara med i förändring, eftersom det är mycket som pågår hos oss just nu. Jag tror också att det är en fördel om du har ett intresse av samhällsfrågor generellt, det gör jobbet så mycket roligare.