Klara sökte praktik efter sin nisch

Publicerad

De många besöken på Malmös språkkafeer och nischade studierna på UC Berkeley lönade sig - idag är Klara Helander, 25, praktikant på UD-MENA, enheten för Mellanöstern och Nordafrika.

- Folk har sagt att det inte är speciellt strategiskt av mig att läsa mellanösternstudier och arabiska, men jag tror tvärt om att man inte skall vara rädd för att nischa sig. Om man bara tittar på Utrikesdepartementets verksamhet så är det uppenbart att det finns en enhet för varje geografiskt och funktionellt område.

Klara har en kandidat i statsvetenskap med inriktning på mellanösternstudier och politisk ekonomi från Lunds universitet. För att nischa sig sökte hon sig till UC Berkeley i USA där hon studerade mellanösternstudier med inriktning på politisk ekonomi och historia. Efter studierna sommarjobbade hon som nyhetsreporter på en amerikansk radiostation där hon gjorde dagliga inslag från San Fransisco Bay Area. Hon tror själv att den ovanliga kombinationen hjälpte henne att knipa en av de eftertraktade praktikplatserna på UD.

- Jag har pluggat och gjort det jag verkligen tycker är roligt, vilket jag tror lyste igenom och gjorde mig till en mer intressant praktikantkandidat.

Skriver rapport om EU:s politik

Att det var på just UD hon skulle göra sin praktik var självklart. Hon sökte både till MENA och UD-USTYR, enheten för styrning av utvecklingssamarbetet, men är glad att hon hamnade där hon är nu.

- Jag ville till UD för att lära mig mer om hur det politiska hantverket fungerar och få en inblick i hur den svenska utrikespolitiken blir till. På MENA kan jag dessutom dra nytta av mina teoretiska kunskaper om mellanösterns politiska och ekonomiska historia. Sommarjobbet på en nyhetsredaktion har också varit användbart för att hantera det störa informationsflödet på enheten.

Efter några veckor på plats känner hon sig varm i kläderna, och hon har just börjat skriva på en rapport om EU:s politik om mänskliga rättigheter.

- Jag upplever att det är väldigt spännande och varierande att praktisera på UD. Just nu sitter jag mest och läser och skriver, men andra dagar kan jag till exempel träffa människorättsaktivister från den region jag jobbar med. Det händer saker hela tiden och det gäller att alltid vara a jour och hålla koll på vad som händer i de länder som ingår i ens grupp.

Bra erfarenhet inför framtiden

I början av hösten åkte Klara tillsammans med sin enhet till Ekerö för att vara med på två så kallade planeringsdagar, vilket blev en chans för henne att lära känna sina kollegor lite bättre. Bakgrunder, åldrar och erfarenheter hos de som jobbar på enheten varierar, men gemensamt för alla är att de bjuder på sig själva.

- Under middagen på Ekerö sjöng mina medarbetare bland annat kärleksballader på arabiska och persiska, medan vår enhetschef briljerade med en gotländsk visa som jag fortfarande inte förstår vad den handlade om. Generellt tycker jag att folk som jobbar här har en förmåga att kasta sig mellan humor och allvar, folk är skärpta och roliga på samma gång.

Klara beskriver sin praktik som en bra erfarenhet inför framtiden framförallt för att hon nu får en tydlig inblick i hur den politiska processen fungerar.
- Det är klart att jag tänkt att jag skulle vilja jobba med svensk utrikesförvaltning tidigare, men för att kunna satsa på det så är det nödvändigt att få den inblicken i verksamheten som jag får nu. Det är det jag tror att jag kommer ha mest nytta av härifrån.