Kreativt skapande inom kommunikationen på UD

Publicerad

Samuel Skoog gör under hösten praktik på Utrikesdepartementets kommunikationsenhet (UD KOM) i gruppen Internationella presscentret (IPC). Intresset för internationella relationer och kreativ kommunikation gjorde att han sökte sig till UD.
- Jag valde att lägga tid på layout och design på min ansökan.

Samuel studerar journalistik vid Stockholms universitet och har riktat in sig på kommunikation. Han har tidigare även studerat ljudteknik, företagsekonomi och filmvetenskap.

- Det som intresserar mig inom kommunikation är kreativt skapande, det tycker jag är viktigt. Sedan tycker jag att det kan göras på många sätt, till exempel att man kreativt sätter ihop en text, att man målar en bild eller att man gör musik. Jag har bott mycket utomlands och då är den här miljön på UD intressant för mig.

Bred variation av arbetsuppgifter

På praktiken har han en bred variation av arbetsuppgifter med fokus på grafisk design och layout. En del av projekten är långtidsbundna och andra har en kortare deadline.

- Jag har bland annat fått layouta CV för Sveriges kandidatur till Säkerhetsrådet 2017/2018 på spanska, franska, arabiska, kinesiska och ryska, även om jag inte kan språken. Sedan har jag fått göra faktablad till exempel om mänskliga rättigheter till Bokmässan. Jag har även fått göra en Powerpoint till en prisutdelning och skrivit för den interna tidningen UDkuriren.

Driv framåt

Samuel har fått ett mycket gott intryck av UD. Han uppskattar att det finns ett driv framåt på enheten att utvecklas.

- Det är en väldigt god stämning på enheten och det är kul att det finns en tanke att man ska följa med i teknologin och nya medier och försöka hålla sig i framkant. Här föds en kreativitet som jag gillar.